In joc este o piata de 1,5 miliarde de euro pe an, su­ma pe care o cheltuie statul roman pentru decon­ta­rea partiala sau totala a medicamentelor.

Guvernul credea ca este rezonabil ca in Romania pretul medicamentelor sa fie cel mai mic din 12 tari din Europa, conform cu salariul si PIB per capita, dar marii producatori nu mai aduc sau aduc mai putine medicamente pentru ca nu le convine pretul.

Unii, precum GSK din Marea Britanie, nu mai aduc nici vaccinuri pentru copii pentru ca nu le convine pretul, potrivit ZF.

Mecanismul prin care se stabileste pretul medi­ca­mentelor in Romania reprezinta un factor principal in existenta crizei de medicamente de pe piata locala, a spus ieri la ZF Live Robert Popescu, director general al companiei de distributie de medicamente AD Pharma.

„Lipsa multor medicamente de pe piata din Romania este o realitate de necontestat. Este adeva­rat ca si exportul paralel reprezinta un factor care influenteaza lipsa anumitor medicamente din piata, dar problema este mult mai adanca.

„Ea are la baza mecanismul prin care se stabileste pretul medicamentului. Noi vrem ca pentru fiecare produs din piata sa avem cel mai mic pret. Ne uitam la 12 tari din Europa care au cele mai ieftine produse si alegem cel mai mic pret“, spune Robert Popescu.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

In opinia acestuia, fiind vorba despre o piata in care statul este principalul platitor pentru toti jucatorii, acest lucru nu este ceva anormal. „in toate tarile europene pretul de comercializare a medicamentelor este reglementat de catre stat.“

In Europa, cele mai multe tari decid in legatura cu pretul medicamentului dupa o analiza in functie de veniturile pe care le au de la sistemele de asigurari, numarul de pacienti, dar si pe baza unui trend istoric al pretului medicamentului.

„La noi lucrurile sunt mai simple. Ne uitam la ceea ce fac cei din Europa, mai precis la cele 12 tari care sunt considerate referinta pentru noi, si, prin lege, incepand din 2009, pretul fiecarui medicament in parte ar trebui sa aiba cel mai scazut pret din grupul analizat. Este o decizie a Ministerului Sanatatii (MS). Este la latitudinea exclusiva a autorita­tilor nostre cu ce preturi vrem sa comercializam medicamentele.“

Pentru fiecare medicament din piata, dar si pentru toate medicamentele care exista in Romania, in fiecare an producatorii trebuie sa intocmeasca un dosar de pret care trebuie sa cuprinda in esenta preturile din cele 12 tari.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„In momentul in care un producator considera ca pretul pe care il are aprobat este prea scazut si, din diverse motive, acel pret nu se justifica economic pentru ei atunci, producatorul respectiv va notifica Agentia  Nationala a Medica­mentului (ANM) ca a decis sa retraga medicamentul de pe piata locala.“

Decizia referitoare la cel mai mic pret trebuia sa se aplice din 2009, dar a fost intarziata pana la 1 iulie 2015.

„Nu putem sa afirmam ca ne aflam intr-o situatie de criza de medicamente mai grava decat eram acum 3-6 luni. Problema este de cand exista aceasta criza si cat de mult risca sa se adanceasca. Masura de reducere a pretului cu 35% la medicamentele care ies de sub protectia patentului nu s-a intamplat inca. Daca acum spunem ca avem o criza a medicamentelor din cauza reducerii de 35%, este o aberatie, dar putem avea potential pentru o criza acuta din cauza acestei reduceri atunci cand va intra in vigoare“, precizeaza Robert Popescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si