
1 din 6 | 1 Decembrie, posibilitatea de a mânca gratis! A fost perioada care a dat cele mai multe recorduri: de la cârnatul uriaş până la cea mai mare oală cu sarmale

2 din 6 | 1 Decembrie, posibilitatea de a mânca gratis! A fost perioada care a dat cele mai multe recorduri: de la cârnatul uriaş până la cea mai mare oală cu sarmale

3 din 6 | 1 Decembrie, posibilitatea de a mânca gratis! A fost perioada care a dat cele mai multe recorduri: de la cârnatul uriaş până la cea mai mare oală cu sarmale

4 din 6 | 1 Decembrie, posibilitatea de a mânca gratis! A fost perioada care a dat cele mai multe recorduri: de la cârnatul uriaş până la cea mai mare oală cu sarmale

5 din 6 | 1 Decembrie, posibilitatea de a mânca gratis! A fost perioada care a dat cele mai multe recorduri: de la cârnatul uriaş până la cea mai mare oală cu sarmale

6 din 6 | 1 Decembrie, posibilitatea de a mânca gratis! A fost perioada care a dat cele mai multe recorduri: de la cârnatul uriaş până la cea mai mare oală cu sarmale
Primarii i-au obişnuit pe locuitorii oraşelor pe care le cârmuiesc să le ofere mâncare de Ziua Naţională. Aşa se face că 1 Decembrie este recunoscută şi ca sărbătoarea unde se mănâncă gratis.
În încercarea de a le oferi mâncare unui număr tot mai mare de locuitori, primarii s-au întrecut în a face mai multe sarmale, mai multe ceaune cu fasole. Iar de aici până la a râvni să intre chiar în Cartea Recordului nu a fost decât un pas.

La cârnaţi stăm cel mai bine. În 2008, Bucureştiul a intrat în Cartea Recordurilor, cu cel mai lung cârnat afumat.

Cârnatul afumat al bucureştenilor a fost ”un mititel” pe lângă cel realizat câţiva ani mai târziu în Ploieşti. În 2014, ploieştenii au serbat 1 Decembrie cu cel mai lung cârnat, care a măsurat nici mai mult nici mai puţin decât cât autostrada care leagă Capitala de Ploieşti – 62 km.
Realizat de o fabrică de mezeluri, cârnatul care a intrat în Guinnes Book a fost făcut din 50 de tone de carne de porc, condimentate cu o tonă de ierburi aromate, prepararea lui a durat aproape 12 ore, iar 40 de oameni

Dar nu cârnatul este adevărata vedetă a acestei zile, ci sarmalele şi fasolea cu ciolan. Aşa că în 2014, la Odorheiul Secuiesc a fost făcută cea mai mare oală cu sarmale. 27.104 sarmale au numărat reprezentanţii Guinnes Book, care au omologat recordul. "În
primăvară am început să facem calcule, câtă materie primă ne-ar trebui ca să pregătim o cantitate cel puţin dublă de sarmale decât cea din precedentul record mondial. Însă, înainte de toate, ne trebuia o oală corespunzătoare în care să le gătim", a spus maestrul bucătar Benedek Arpad, şeful echipelor de bucătari şi de voluntari.

Aşa că întâi a trebuit să fie realizată oala, care a avut diametrul interior de 3,1 metri, înaltă de 70 de centimetri şi cu o capacitate de 4,7 metri cubi.

În ceea ce priveşte fasolea cu ciolan, aici bătălia între oraşe se dă în fiecare an la numărul de porţii pregătite, iar acesta creşte în fiecare an, de la 10.000, a ajuns la 15.000…