1 decembrie este ziua nationala a Romaniei si are o insemnatate speciala in societatea noastra. Totodata, aceasta zi marcheaza un eveniment istoric foarte important: unirea Transilvaniei cu Romania, in anul 1918. in aceasta zi, romanii de pretutindeni sarbatoresc pe strada, la paradele militare din Alba-Iulie sau Bucuresti, ori acasa alaturi de cei dragi.

1 decembrie a fost adoptata ca ziua nationala a Romaniei in anul 1990, fiind promulgata de fostul presedinte Ion Iliescu si publicata ulterior in Monitorul Oficial.

Aceasta data marcheaza Unirea Transilvaniei cu Romania si va ramane una dintre cele mai importante pagini ale istoriei si unitatii nationale romanesti.

1 decembrie 1918 reprezinta evenimentul principal din istoria Romaniei, datã la care Marea Adunare de la Alba-Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu Romania, totodata cerandu-se un singur stat national. Cu toate acestea, primul pas a fost facut, de fapt, intre 21 noiembrie-4 decembrie 1918. Cand Sfatul tarii din Basarabia a proclamat Republica Democratica Moldoveneasca. Apoi, la 24 ianuarie se adopta declaratia de Independenta.

Adunarea Nationala de la Alba Iulie a adoptat o rezolutie in care este atestata unirea tuturor romanilor din Transilvania si Banat cu Romania. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godis a citit rezolutia Unirii: „Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie/ 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania.

Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare.”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș. Preşedintele Consiliului Județean: Focarele fumegânde sunt aproape de lichidare- antena3.ro

Legea Unirii a fost ratificata prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputatilor in sedinta din 29 decembrie 1919.

1 decembrie nu a fost singura zi nationala. Romania a mai schimbat doua astfel de sarbatori in trecut. intre anii 1866-1947, 10 mai a fost considerata sarbatoarea si ziuna nationala a Romaniei, deoarece Printul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus in ziua de 10 mai 1866 juramantul in fata adunarii reprezentative a Principatelor Romane Unite. in amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat in fata parlamentului independenta  Romaniei.

Dupa abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, a fost proclamata Republica Populara Romana. Astfel, ziua de 24 august a fost adoptata drept ziua nationala, sub numele oficial de ziua insurectiei armate antifasciste si inceputul revolutiei populare in Romania, cu referire la intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste.

Parada militara din Bucuresti cu ocazia zilei de 1 decembrie va avea loc la Arcul de Triumf.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si