1 mai sărbătorită înainte de 1989. După sfârșitul perioadei comuniste din România ziua de 1 mai a început să fie sărbătorită în aer liber. În trecut ziua era marcată prin activități propagandiste.

1 mai sărbătorită înainte de 1989.

1 mai muncitoresc. Cum era sarbatorită, înainte de 1989, cea mai importantă sărbătoare a muncitorilor

Astăzi sărbătorim 1 mai muncitoresc

După 1989 ziua de 1 mai a devenit o ocazie perfectă pentru partidele politice să organizeze sărbători și evenimente câmpenești cu muzică, mici și bere.

Pentru cei mai mulți români, 1 Mai a devenit sinonim cu deschiderea sezonului estival. Este ziua în care se deschid majoritatea ștrandurilor, iar rutele spre principalele stațiuni turistice de la mare sau de la munte devin infernal de aglomerate.

Citește și: Trenuri directe spre mare, de 1 Mai

1 mai sărbătorită înainte de 1989.

1 mai muncitoresc. Cum era sarbatorită, înainte de 1989, cea mai importantă sărbătoare a muncitorilor

Cum era sărbătorită ziua de 1 mai, înainte de 1989

Înainte de 1989 românii se pregăteau intens pentru ziua de 1 mai. Aceștia participau la parade unde muncitorii și elevii nu aveau voie să lipsească. Participanții exersau mișcările și ritmurile pentru parada de 1 mai. Erau obligați să învețe toți pașii și toate mișcările pentru ca parada de pe 1 mai să fie una perfectă.

Cu ceva timp înainte se scriau pancarte cu lozinci iar pe străzi se aflau muncitorii îmbrăcați în haine de sărbătoare, pionieri și șoimi ai patriei care scandau lozinci de preamărire şi înălţau pancarte uriaşe, mobilizaţi de activiștii PCR. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

1 Mai era ziua în care erau prezentate realizările extraordinare ale Partidului Comunist Român. Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu alături de ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinați cu sentimente de înaltă preţuire, adâncă recunoştinţă şi dragoste fierbinte prezentate de întregul popor.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Ziua de 1 mai se încheia la iarbă verde cu mici şi bere. Ultima parte este singura care a rămas și după căderea regimului comunist și este prezentă și în zilele noastre.

În România, 1 Mai, Ziua Muncii, a fost sărbătorită prima dată în 1890, când domnitor era Carol I. Ziua a devenit sărbătoare națională în perioada comunismului fiind organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara. După căderea regimului comunist, românii au renunțat la festivitățile propagandistice de Ziua Muncii.

1 mai sărbătorită înainte de 1989.

1 mai muncitoresc. Cum era sarbatorită, înainte de 1989, cea mai importantă sărbătoare a muncitorilor

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Ziua a continuat să fie sărbătorită prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber. În această perioadă din an oamenii își organizează mini-vacanțe la mare sau la munte, sau merg la picnic pentru a face grătare în aer liber, alături de prieteni și familie.

Citește și: VIDEO-Defilare în centrul vechi al Brașovului. 210 juni au defilat în fața a mii de spectatori

În acest an ziua de 1 mai pică luni și cu această ocazie, fiind zi liberă legală din partea statului, angajații și elevii din România se bucură de o mini vacanță.

Citește și: Cum va fi vremea de 1 Mai


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si