1 Martie 2023. Prima zi care vestește primăvara aduce și mărțișorul. Ce semnifică acesta și cum trebuie purtat pentru a avea noroc? 

Ziua de 1 Martie este ziua dedicată Mărțișorului. Fete, băieți, toată lumea poartă în piept câte un mărțișor. Ce semnifică, de fapt, acesta?

Semnificația Mărțișorului

Demult, pe data de 1 martie, mărțisorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor si tinerilor. Șnurul de mărțisor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și rosu, sau în alb și negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric.

Citește și: Vremea se încălzește în următoarele zile: Vom avea temperaturi de primăvară. Prognoza meteo pentru perioada 14- 28 februarie 2023

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Șnurul era legat fie la mână, fie purtat în piept. El se purta începând cu 1 martie, pana în momentul în care se arătau semnele de biruință ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele.

Cu timpul, la acest șnur s-a adăugat o monedă de argint. Moneda era asociată soarelui. Mărțisorul ajunge să fie un simbol al focului și al luminii, deci și al soarelui.

Cum trebuie purtat Mărțișorul pentru a avea noroc

Potrivit tradiției, este bine ca mărțișorul să fie purtat timp de 9 zile pentru a începe primăvara cu sănătate și noroc. În unele zone din România, acest simbol se poartă până când înfloresc pomii, iar în alte regiuni, până când înfloresc bujorii. Mărțișorul nu trebuie nicidecum aruncat, ci păstrat. În caz contrar, se spune că dai cu piciorul norocului.

Citește și: Ora de vară 2023. Când se schimbă ora în România? Vom dormi mai puțin!

O superstiție care este respectată este cea legată de a dărui un mărțișor. Despre aceste persoane se spune că le oferă altora o parte din Soare și vor fi protejați de rele tot anul. 

La fel este bine să porți pe 1 martie un șnur roșu. Se spune că te va feri de necazuri și vei avea o viață lungă și fericită.

De asemenea, prima zi de primăvară aduce cu ea și o superstiție pe care toate gospodinele trebuie să o respecte. Se spune că în această zi, femeile nu trebuie să spele sau să măture. În caz contrar, Baba Dochia aduce gerul înapoi. Femeile au voie doar să pregătească masa, alte activități pe lângă casă nefiind indicate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si