Pe data de 1 noiembrie 2023 toți creștinii sărbătoresc Ziua Tuturor Sfinților. Sărbătoarea are loc în fiecare an pe exact aceeași dată.

Sărbătoarea Tuturor Sfinților este cunoscută și sub denumirea de „Toți Sfinții” și „Luminația”. Este o sărbătoare creștină în care sunt sărbătoriți toți sfinții, cunoscuți și necunoscuți. Acest este o sărbătoare a morților, potrivit calendarortodox.ro

Credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Transilvania, Banat și Mureș, celebrează sărbătoarea în fiecare an pe data de 1 noiembrie.

ziua tuturor sfintilor 1 noiembrie 2023

Sărbătoarea Tuturor Sfinților este cunoscută și sub denumirea de „Toți Sfinții” și „Luminația”

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2023: Principalele sărbători religioase din această lună

Ce semnificație are Ziua Tuturor Sfinților pentru catolici, celebrată pe 1 noiembrie 2023?

Ziua Tuturor Sfinților, Luminația, este cunoscută în popor și sub denumirea de „Ziua Morților”. Aceasta este o sărbătoare celtică adusă de catolici în Nord-Vestul și Sud-Vestul teritoriului Românesc.

În bisericile occidentale, cea Romano-catolică, Anglicană, dar și cele Protestante, sărbătoarea Tuturor Sfinților este celebrată pe 1 noiembrie în calendarul gregorian. Spre deosebire de acestea, în bisericile orientale, adică cele Ortodoxe și cele Greco-Catolice, corespondentul acestei sărbători este în prima duminică după Rusalii, regăsit sub denumirea de Duminica Tuturor Sfinților.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Cu ocazia acestei sărbători, preoții romano-catolici, greco-catolici și ortodocși țin slujbe pentru pomenirea celor trecuți în lumea de dincolo.

Câteva dintre simbolurile Zilei Tuturor Sfinților/Zilei Morților sunt lumânările, candelele și florile. Cel mai puternic simbol dintre toate este lumânarea.

Potrivit unui călugăr franciscan, citat de sursa menționată anterior, Luminația sau Sărbătoarea Tuturor Sfinților este „o zi a aducerii aminte, a reculegerii și rugăciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi”.

ziua tuturor sfintilor 1 noiembrie 2023

Ziua Tuturor Sfinților este o sărbătoare a morților

Citește și: Calendar ortodox 31 octombrie 2023: Ce sărbătoare este azi?

Tradiții și obiceiuri de Ziua Tuturor Sfinților

În general, Biserica Ortodoxă face pomenirea morților sâmbăta, dar unii creștini ortodocși aleg să sărbătorească Ziua Morților nu pe data de 1 noiembrie, ci în prima sâmbătă din luna noiembrie.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Tradiția spune că în noaptea Zilei Tuturor Sfinților, porțile dintre cele două lumi se deschid, iar cei plecați dintre noi ne pot vizita, doar în această noapte. Indiferent de religia pe care o au, credincioșii ies în întâmpinarea rudelor și prietenilor trecuți în lumea veșnică, cu flori și lumânări.

Tradiția Bisericii Romano-Catolice și Greco-Catolice spune că o parte din sufletele celor adormiți care nu au fost sfinți ajung în purgatoriu unde se curăță de păcate pentru ca apoi să poată intra în rai. 

La cererea familiilor, preoții ortodocși vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul răposatului.

Cu o zi înainte de Ziua Tuturor Sfinților, credincioșii merg la cimitir, la mormintele celor apropiați care s-au dus în ceruri și au grijă de patul de veci al acestora: smulg și aruncă buruienile, mătură și spală mormântul, se primenește crucea, se pun flori,

candele și lumânări.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si