In centrul istoriei mantuirii noastre si al activitatii rascumparatoare a Mantuitorului sta Jertfa Sa, adica Patimile si moartea Sa pe cruce, urmate de invierea Sa din morti; tot asa, in centrul sau inima anului bisericesc stau Pastile sau sarbatoarea invierii, cu Saptamana Sfintelor Patimi dinaintea ei.

Ca mijloc de comemorare a vietii si a activitatii rascumparatoare a Mantuitorului, anul bisericesc ortodox are deci in centrul sau sarbatoarea Sfintelor Pasti si se poate imparti in trei mari faze sau perioade, numite dupa cartea principala de slujba folosita de cantaretii de strana in fiecare din aceste perioade si anume:

1. Perioada Triodului (perioada prepascala);

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

2. Perioada Penticostarului (perioada pascala);

3. Perioada Octoihului (perioada postpascala).

Pe tot parcursul anului bisericesc, cu cele trei mari perioade ale lui si anume, Triodul, Octoihul si Penticostarul, credinciosii traiesc in mod concret si intens simtirea ca reitereaza viata lui Hristos, ca retraiesc toate evenimentele vietii Lui si ca se afla neintrerupt sub ploaia darurilor Sfantului Duh mijlocite prin rugaciunile Maicii Domnului si ale tuturor sfintilor, dupa cum spune Parintele Staniloae. (Pr. Prof. Dumitru Staniloae, Cultul Bisericii Ortodoxe, mediu al lucrarilor Sfantului Duh asupra credinciosilor, Ortodoxia 1 (1981), p.

7.)

Sursa: basilica.ro
 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si