Cumpărăm cât avem ca să putem trăi. Adevărul amar e general valabil în toate piețele unde își fac cumpărăturile românii. O scurtă raită printre tarabe ne arată că plătim 2,5 lei pentru câțiva cartofi, 3 lei dăm doar pe ceapă și morcovi, 6 lei ne costă ardeiul gras, 8,5 lei dovleceii, iar roșiile 10 lei. Dacă ar fi să cumpărăm câte un kilogram din fiecare am plăti 33 de lei.

80 ani- 600 lei pensie:

- Ce mai reușiți să luați cu 10 lei de la piață?

- Mai nimic, mai nimic, toate sunt scumpe. Pâine, ceva de mâncare, ce să iei?!

Prețurile sunt mari, salariile și pensiile mici

Cu aceiași bani, acum 5 ani, oamenii își amintesc că luau destule cât să le-ajungă pentru o ciorbă și poate o mâncare. Acum însă ar face doar o zeamă lungă, doar din câteva legume, apă și sare.

Citeste si: Preţ carne porc Crăciun 2021: Românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar

– Ce să cumperi cu 10 lei. Nu iei mai nimic. Nu iei cu 100 de lei mai nimic. Te duci la magazin și te uiți în sacoșă: măi, ce-am luat de-am dat atât.

Astea-s timpurile, ce să facem.

10 lei în portofel, sacoșa goală: ”Am cumpărat o pâine, cinci ouă și un castravete, un ardei, o ceapă”

10 lei în portofel, sacoșa goală: ”Am cumpărat o pâine, cinci ouă și un castravete, un ardei, o ceapă”

[Sursa foto: pixabay.com]

Prețurile unor alimente s-au dublat în ultimii ani

Prețurile anumitor alimente aproape că s-au dublat- în ultimii 5 ani în vreme ce pensiile au crescut cât să nu pară că stagnează. Într-un portofel aproape gol- bancnota de 10 lei înseamnă... mai nimic.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

- Pe pâine am dat 5 lei, pe lapte am dat 4,5 și cu asta am terminat povestea.

Citeste si: Postul Crăciunului 2021: Veşti proaste pentru români! Legumele, fructele și conservele s-au scumpit mai mult decât carnea

Nici să nu mori, dar nici să trăiești. Ce s-a scumpit tare de tot sunt ouăle, uleiul, cartofii și rădăcinoasele.

- Ce cumpărați de 10 lei?

- O pâine, cinci ouă și un castravete, un ardei, o ceapă.

- Acum cinci ani, cu aceiași bani?

Era mai bine, mult mai bine față de perioada asta.

Anul viitor vine cu scumpiri și mai mari

Comercianții au scuza lor- plătesc mai mult pe benzină și curent așa că s-au văzut nevoiți să mai adauge la preț ca să susțină cheltuielile de transport și chiria în piață. Producătorii, în schimb, vin cu scenarii sumbre și susțin că scumpirile la legume și fructe se vor resimți mai acut începând de anul viitor.

Citeste si: VIDEO| S-au golit rafturile în supermarketurile în care nu este cerut certificatul verde

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Valerica Bogiu- comerciant: ”În iarnă sigur vor fi produse din import. Taxele vor fi mari și vor fi mai scumpe, mult mai scumpe. Deja cartoful este mai scump, o să ajungă la 3 lei acum, dar spre ianuarie va fi mai scump”.

Nicu Grigore – legumicultor: ”O să fie și legumele mai scumpe pentru că vor crește imputurile care constau în îngrășăminte, stropuri, înfoliere și o să fie prețul mai ridicat, într-adevăr”.

Mai devreme cu o lună de Crăciun, carnea tocată s-a scumpit deja- cea de porc costă 20 de lei kilogramul, iar cea de vită, 25 de lei kilogramul.

Citeste si: VIDEO| Doborâți de scumpirile din ultima perioadă, am început să nu mai cumpărăm pâine la bucată, ci... la felie 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si