Cumpărăm cât avem ca să putem trăi. Adevărul amar e general valabil în toate piețele unde își fac cumpărăturile românii. O scurtă raită printre tarabe ne arată că plătim 2,5 lei pentru câțiva cartofi, 3 lei dăm doar pe ceapă și morcovi, 6 lei ne costă ardeiul gras, 8,5 lei dovleceii, iar roșiile 10 lei. Dacă ar fi să cumpărăm câte un kilogram din fiecare am plăti 33 de lei.
80 ani- 600 lei pensie:
- Ce mai reușiți să luați cu 10 lei de la piață?
- Mai nimic, mai nimic, toate sunt scumpe. Pâine, ceva de mâncare, ce să iei?!
Prețurile sunt mari, salariile și pensiile mici
Cu aceiași bani, acum 5 ani, oamenii își amintesc că luau destule cât să le-ajungă pentru o ciorbă și poate o mâncare.
Citeste si: Preţ carne porc Crăciun 2021: Românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar
– Ce să cumperi cu 10 lei. Nu iei mai nimic. Nu iei cu 100 de lei mai nimic. Te duci la magazin și te uiți în sacoșă: măi, ce-am luat de-am dat atât.
10 lei în portofel, sacoșa goală: ”Am cumpărat o pâine, cinci ouă și un castravete, un ardei, o ceapă”
Prețurile unor alimente s-au dublat în ultimii ani
Prețurile anumitor alimente aproape că s-au dublat- în ultimii 5 ani în vreme ce pensiile au crescut cât să nu pară că stagnează.
- Pe pâine am dat 5 lei, pe lapte am dat 4,5 și cu asta am terminat povestea.
Nici să nu mori, dar nici să trăiești. Ce s-a scumpit tare de tot sunt ouăle, uleiul, cartofii și rădăcinoasele.
- Ce cumpărați de 10 lei?
- O pâine, cinci ouă și un castravete, un ardei, o ceapă.
- Acum cinci ani, cu aceiași bani?
Era mai bine, mult mai bine față de perioada asta.
Anul viitor vine cu scumpiri și mai mari
Comercianții au scuza lor- plătesc mai mult pe benzină și curent așa că s-au văzut nevoiți să mai adauge la preț ca să susțină cheltuielile de transport și chiria în piață. Producătorii, în schimb, vin cu scenarii sumbre și susțin că scumpirile la legume și fructe se vor resimți mai acut începând de anul viitor.
Citeste si: VIDEO| S-au golit rafturile în supermarketurile în care nu este cerut certificatul verde
Valerica Bogiu- comerciant: ”În iarnă sigur vor fi produse din import. Taxele vor fi mari și vor fi mai scumpe, mult mai scumpe. Deja cartoful este mai scump, o să ajungă la 3 lei acum, dar spre ianuarie va fi mai scump”.
Nicu Grigore – legumicultor: ”O să fie și legumele mai scumpe pentru că vor crește imputurile care constau în îngrășăminte, stropuri, înfoliere și o să fie prețul mai ridicat, într-adevăr”.
Mai devreme cu o lună de Crăciun, carnea tocată s-a scumpit deja- cea de porc costă 20 de lei kilogramul, iar cea de vită, 25 de lei kilogramul.