1. După ce ai rezervat biletele de avion şi cazarea
Verifică dacă ai acasă un troler sau o geantă de voiaj în care să îţi pregăteşti bagajul. Este bine să te gândeşti din timp la acest aspect, deoarece bagajul depinde şi de regulile impuse de compania aeriană. Verifică pe site măsurile pe care ar trebui să le aibă bagajele tale, precum şi dacă ai voie să îţi aduci şi o geantă de cabină, pe lângă bagajul de cală.
După ce faci verificările, cumpără-ţi produsul potrivit: pe altex.ro găseşti oferte bune la
genţi de voiaj şi trolere şi nici nu pierzi timp cumpărându-le, pentru că le vei primi prin curier.
2. Asigură-te că ai actele în regulă: buletinul trebuie să fie în termen
La fel şi paşaportul în cazul în care călătoreşti în afara Uniunii Europene. Interesează-te dacă ai nevoie de viză sau orice alt act de care trebuie să faci rost până în momentul plecării.
Nu uita să îţi faci şi o asigurare de sănătate – e bine să o ai la tine pentru orice eventualitate.
3. Schimbă banii cu câteva zile înainte de plecare.
Nu lăsa asta pentru ultimul moment, mai ales dacă pleci într-o ţară unde se foloseşte o monedă mai puţin comercializată în România. Interesează-te cu privire la cea mai bună rată de schimb. Ia-ţi la tine şi o sumă de rezervă sau un card pe care îl poţi folosi în străinătate – nu se ştie niciodată când vei avea nevoie.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
4. Fă-ţi cu grijă bagajul şi nu uita de produsele cosmetice
Hainele de schimb, dar şi eventualele medicamente, în caz că urmezi un tratament sau pur şi simplu vrei să îţi iei nişte banale analgezice sau pastille împotriva indigestiei. Ai grijă să pui şi încărcătorul în bagaj, astfel încât să nu te trezeşti abia la aeroport că nu-l ai la îndemână. Cântăreşte bagajul când e gata şi vezi dacă se încadrează în limitele de greutate impuse de operatorul aerian.
Interesează-te cu privire la ce produse poţi pune în bagaj, astfel încât să nu te trezeşti la aeroport că trebuie să îţi arunci parfumul de 100 ml ca să poţi zbura.
5. Ţine minte să faci check-in online şi să printezi biletul de avion.
Pune biletele – de preferat dus-intors – în bagajul de cabină sau în geantă, alături de bani, acte şi telefon.
E bine să ai totul la îndemână şi să te asiguri că nimic nu lipseşte. N-ar fi rău să ai şi o mică sumă pe care să o păstrezi pentru taxi, gustări în aeroport sau în avion. Îţi poţi pune în bagaj şi un mic plan de vacanţă – n-ar fi rău să îl ai şi în smartphone, tabletă sau laptop – cu obiective pe care vrei să le vezi.
Ia la tine confirmarea primită de la hotel sau pensiune, adresa şi numărul de telefon, fiindcă e posibil să ai nevoie de acestea odată ce ajungi la destinaţie. Dacă ai cazare la un apartament închiriat, e bine să dai în prealabil un mail cu ora la care vei ajunge, ca să te asiguri că totul e în regulă şi gazda te aşteaptă cu cheile.
6. Pleacă din timp spre aeroport
Nu ştii cum e traficul şi nu vrei să rişti să nu ajungi înainte să se închidă formalităţile de verificare şi îmbarcare. Îmbracă-te lejer, cu cât mai puţine elemente metalice, ca să nu ai multe lucruri de dat jos la poarta de securitate. Asta înseamnă că ai putea renunţa pe drum la curele cu ţinte sau bocanci cu elemente de metal.
7. La aeroport vei găsi în dreptul companiilor aeriene – mai ales în cazul celor low cost – nişte compartimente speciale unde poţi măsura bagajul. Mai ţii minte când ţi-am spus ca atunci când cumperi trolerul sau geanta de voiaj să verifici cu atenţie măsurile? Acum e momentul să vezi dacă ai făcut bine măsurătorile atunci când te-ai uitat la oferta de genţi de voiaj Lamonza pentru bărbaţi sau la cea de trolere Lamonza pentru femei şi ţi-ai ales modelul preferat.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
8. Sună la compania de telefonie mobilă şi asigură-te că ai roamingul activat. Odată ce ajungi în afara ţării, îţi va fi mai greu să te ocupi de astfel de detalii, plus că vei dori să ai cum să-i anunţi pe cei de acasă că ai ajuns. Activează-ţi eventual şi o ofertă cu minute şi trafic inclus, ca să poţi să nu-ţi mai faci griji în legătură cu bugetul.
9. Citeşte neapărat pe internet detalii legate de transferul de la aeroport spre oraş, mai ales dacă vei călători cu o linie low cost, care te va lăsa ceva mai departe de destinaţia propriu-zisă. Interesează-te ce autobuz sau tren trebuie să iei, de unde şi cât te costă, dar şi dacă ai nevoie de rezervare.
10. După ce urci în avion, urmează sfaturile stewardeselor. Pune-ţi geanta la locul indicat, leagă-ţi centura de siguranţă şi relaxează-te: vacanţa poate începe!
Ţine cont de detaliile de mai sus şi cu siguranţă te va aştepta o vacanţă minunată, din care te vei întoarce cu multe amintiri frumoase!