Orașe cucerite armata rusă război Ucraina. În prezent, după 100 de zile de luptă, trupele rusești ocupă aproximativ 20% din întreg teritoriul Ucrainei. Dacă la începutul invaziei atacul a venit pe trei fronturi: nord, est și sud, acum armata lui Vladimir Putin își concentrează forțele în atacul regiunii Donbas.

Orașe cucerite armata rusă război ucraina

Harta Ucrainei la două luni de război. 

Au trecut 100 de zile de la invazia rușilor în Ucraina

În ziua 100 a războiului declanșat de Rusia pe teritoriul Ucrainei, fostul președinte și premier al Rusiei, Dmitri Medvedev amenință Kievul cu noi bombardamente după ce Statele Unite au decis să trimită rachete de rază medie (circa 80 km) armatei ucrainene.

„Victoria va fi a noastră”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un scurt videoclip postat pe Instagram, în ziua în care care se împlinesc 100 de zile de când Rusia a invadat Ucraina.

Rusia va lovi decisiv centrele de decizie din Kiev  dacă Ucraina va folosi armele primite de la Statele Unite ale Americii împotriva teritoriului său, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.  

Citeste si:  Ucraina le promite americanilor că nu va bombarda teritoriul Rusiei

  „Dacă aceste arme vor fi folosite împotriva teritoriului Rusiei, forțele armate ale țării noastre nu vor avea de ales decât să distrugă centrele de decizie”, a declarat joi Dmitri Medvedev pentru canalul Al Jazeera. 

Capitala Kiev nu mai este ameninţată direct de trupele ruse după retragerea lor din regiune la sfârşitul lui martie, pentru a se concentra asupra fronturilor din est şi din sud.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Orașe cucerite armata rusă război ucraina

Cum arată Ucraina după 100 de zile de război?

Câte orașe au reușit rusii sa cucerească de la declanșarea războiului

Aproape toate orașele importante din Ucraina au fost bombardate, trupele lui Vladimir Putin s-au îndreptat spre capitala Kiev pe care nu au reușit să o ocupe niciodată. În schimb marile orașe Harkov, Dnipro, Herson, Odessa și Mariupol, dar și alte zone au fost distruse.

Aproape 600.000 de ucraineni au reușit să fugă din calea războiului și s-au refugiat în țările vecine: Polonia: 337.000, Slovacia: 30.000, Ungaria: 94.000, România: 34.000, Republica Moldova: 40.000 și alți 34.000 în țările din vestul Europei. 

În prima zi a lunii martie, armata rusă se lupta pentru a prelua controlul asupra două mari orașe: Herson și Mariupol, unde au bombardat cartiere rezidențiale, dar și instituții precum școli și spitale.

Pe 2 martie, rușii au încojurat porturile din sud Odessa și Mariupol, unde s-au lovit de rezistența trupelor ucrainene.

Citeste si: Scene de groază: Trupurile civililor uciși în Mariupol putrezesc pe străzi sau în morminte improvizate de vecini

Pe 3 martie s-au dat lupte sângeroase în localitățile care înconjoară capitala Kiev, Hostomel, Bucha și Irpin.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Până pe 21 martie armata lui Putin nu a reușit să controleze niciun oraș important din Ucraina, dar a lansat atacuri și bombardamente devastatoare. Mariupolul se afla sub asediu de mai bine de trei săptămâni. Spre sfârșitul lunii martie, armata din Ucraina reușește să împingă trupele ruse în afara unor orașe precum Irpin, Lukianivka sau Boromlia. 

Trupele lui Vladimir Putin se retrag din periferiile Kievului și din Cernihiv și încep să se concentreze în obținerea controlului în estul Ucrainei, acolo unde se află și provinciile separatiste. Tot în aceeași perioadă armata ucraineană a eliberat Bucha. 

De la jumătatea lunii aprilie, trupele ucrainene și cele ruse se luptă pentru controlul zonelor din est Donbas și Lugansk, dar și pentru unele părți din sudul teritoriului din Ucraina. De la o zi la alta linia frontului se modifică.

Citeste si: Rușii atacă puternic în Munții Carpați. Mai multe rachete de croazieră au lovit ținte strategice

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si