In 2016 s-a acordat tratament fara interferon pentru 5.860 de pacienti aflati in stadiile de fibroza hepatica F4 si F3.

Contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fara interferon al hepatitei C cronice la pacienti cu ciroza hepatica decompensata a fost semnat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si detinatorul autorizatiei de punere pe piata, prin reprezentantul legal in Romania. Astfel, tratamentul celor 2.000 de pacienti eligibili va putea incepe dupa ce medicamentul Ledipasvirum+Sofosbuvirum va fi inclus in Lista cuprinzand denumirile comune internationale (DCI) corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii si dupa ce comisia de specialitate din Ministerul Sanatatii va

elabora protocolul terapeutic de prescriere, a spus presedintele CNAS.

Pe baza protocolului aprobat de Ministerul Sanatatii, comisia de experti din CNAS va elabora formularul specific care va fi completat de medicul prescriptor la momentul eliberarii retetei.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a precizat ca aceste medicamente, la fel ca si celelalte din programul national, nu vor mai avea nevoie de aprobarea CNAS.

"Ca urmare a renuntarii la mecanismul avizarii tratamentelor scumpe de catre comisiile de experti ale CNAS, nu va mai fi necesara nicio aprobare suplimentara pentru prescrierea retetei", a spus Radu tibichi.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cura cu medicamentul Ledipasvirum+Sofosbuvirum va dura 12 sau 24 saptamani, in functie de starea clinica a pacientului, iar evaluarea rezultatului medical se va face la finalizarea tratamentului si dupa alte 12 saptamani.

Presedintelui CNAS a mai spus ca, la inceputul saptamanii viitoare, s-ar putea finaliza  negocierile pentru contractul cost-volum-rezultat in cazul tratamentului fara interferon de care vor beneficia 10.000 de pacienti cu hepatita cronica C, aflati in stadiile de fibroza hepatica F4 (ciroza compensata), F3 si F2.

In 2016 si la inceputul acestui an au fost semnate 11 contracte cost-volum, dintre care noua pe aria terapeutica oncologie, un contract pe boli rare (purpura trombocitopenica idiopatica) si un alt contract pe aria terapeutica reumatologie. Dintre cele noua contracte privind tratamente in oncologie, patru au fost semnate dupa reluarea procesului de negociere, a adaugat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Ultimul contract a fost semnat in 15 martie, pentru tratamentul melanomului malign inoperabil sau metastatic pozitiv la mutatia Braf V600, pentru combinatia Dabrafenibum, medicament deja inclus in HG 720/2008 si Trametinibum, ce urmeaza sa fie inclus in HG, in baza contractului cost-volum. Pana la includerea acestei medicament in HG si elaborarea protocolului terapeutic pe combinatia Dabrafenibum+Trametinibum, detinatorul autorizatiei de punere pe piata suporta costul tratamentului cu  Trametinibum pentru pacientii nou diagnosticati. Informatii despre acest tratament sunt afisate pe www.cnas.ro.

Cu exceptia Trametinibum, toate medicamentele aferente celor 11 contracte cost-volum sunt incluse in HG 720/2008. Medicamentele au protocol terapeutic si formular specific aferent, cu exceptia Enzalutamidum si Gefitinibum.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Potrivit Casei Nationale de Asigurari Sanatate, sunt in curs de semnare alte doua contracte cost-volum pe aria terapeutica oncologie, pentru Vemurafenibum, cu indicatie in monoterapia melanomului malign inoperabil sau metastatic pozitiv la mutatia Braf V600, respectiv pentru Nivolumabum, cu indicatie in monoterapia melanomului avansat (nerezecabil sau metastatic).  Dupa semnarea contractelor, tratamentul cu aceste medicamente va putea incepe dupa parcurgerea etapelor de reglementare, respectiv includerea in HG, elaborarea si aprobarea protocolul terapeutic, pe baza caruia va fi elaborat  formularul specific de prescriere.

CNAS considera ca prin finalizarea negocierilor pentru aceste contractele cost-volum si cost-volum-rezultat se depaseste etapa cea mai importanta in crearea conditiilor de acces al pacientilor la tratamente inovative. 

Sursa: news.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si