Close sidebar
Close sidebar

13 septembrie, prima zi de scoală. Condițiile în care se vor organiza festivitațile de deschidere

Autoritățile au publicat luni, 6 septembrie, noile reguli privind deschiderea unităților de învățământ în anul școlar 2021 - 2022.

Alina Raducu,

13 septembrie, prima zi de scoală. Condițiile în care se vor organiza festivitațile de deschidere [Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Totodată, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat luni, că directorii de școală vor avea responsabilitatea să ofere posibilitatea părinților să urmărească festivitatea de deschidere a școlii și online.

Cum se vor desfășura festivităţile de deschidere a anului şcolar 2021- 2022?

- Potrivit autorităților, vor fi permise festivităţile de deschidere a anului şcolar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a maştii de protectie şi fără ca durata acestora să depăşească 1,5 ore.

- Este permisă desfăşurarea orelor de educaţie fizică în săli de sport/spaţii interioare, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile în care rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000.

La o rată de incidenţă mai mare de 2/1000, orele de educaţie fizică se pot desfăşura doar în spaţii deschise, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie. Prin excepţie, preşcolarii nu au obligaţia purtării măştii de protecţie în timpul orelor de educaţie fizică, indiferent de rata de infectare.

13 septembrie, prima zi de scoală. Condițiile în care se vor organiza festivitațile de deschidere [Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Este prima zi de școală din 2021 zi liberă pentru părinți? Anunț important

Astfel, pentru pregătirea unităţilor de învăţământ/conexe/instituţiilor de învăţământ, conducerile acestora au în vedere următoarele aspecte:

  • organizarea şi întreţinerea spaţiilor astfel încât să se asigure distanţarea de minim 1 metru. În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maxim posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului şcolar;
  • stabilirea circuitelor funcţionale;
  • organizarea spaţiilor de recreere;
  • evaluarea necesarului de resurse umane;
  • asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie;
  • asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi/studenţi şi personal.

- Înainte de reluarea cursurilor, fiecare unitate de învăţământ preuniversitar/ conexă/instituţie de învăţământ stabileşte spaţiile care pot fi folosite în procesul de învăţământ, precum şi spaţiul necesar ce va fi utilizat pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, identificate de cadrul medical din unitatea de învăţământ preuniversitar/conexă/instituţia de învăţământ sau persoana desemnată de conducerea unităţii/instituţiei.

Citeste si: A murit Christopher Ciccone, fratele Madonnei! Mesajul transmis de vedeta internațională- kanald.ro

Citeste si: Oana, mama și tatăl său au fost găsiți morți în casa din Bistrița! Erau în țară de câteva zile și urmau să se întoarcă în Spania, dar au murit într-un mod cumplit- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie care a aplicat pentru un job a primit un răspuns ciudat, 48 de ani mai târziu- antena3.ro

- Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minimum 1 metru între elevi, iar deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiaşi săli pentru o singură clasă de elevi.

Citeste si: Care sunt cele două scenarii dupa care vor funcţiona şcolile începând cu 13 septembrie 2021

- Preşcolarii/Elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală.

Totodată, elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticaţi cu afecţiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecţiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficienţe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală, chiar dacă sunt vaccinaţi cu schema completă. Pentru această categorie de preşcolarii/elevi, conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional, inclusiv online.

De asemenea, Ministrul sănătăţii a explicat că, în eventualitatea apariţiei un caz de COVID-19 într-o clasă, în cazul elevilor de până la clasa a VI-a, copiii trec în online 14 zile, cu posibilitatea testării la 8 zile şi a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative.

Citeste si: Veste bună pentru femeile din țara noastră! Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea crește considerabil- kfetele.ro

Citeste si: Noi informații despre starea de sănătate a lui Michael Schumacher. În ce stare se află acum legendarul pilot: "Doar trei oameni îl pot vizita"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie care a aplicat pentru un job a primit un răspuns ciudat, 48 de ani mai târziu- antena3.ro

„Când apare un caz pozitiv, fie că este un caz simptomatic diagnosticat pozitiv sau dacă părintele a anunțat școala, atitudinea este pentru preșcolari și clasele pregătitoare ca elevii din clasa copilului diagnosticat pozitiv să continue învățământul online timp de 14 zile, dar se poate reveni din ziua a opta cu testare antigen rapidă, dacă testele sunt negative”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul sănătății a adăugat că „măsurile de prevenție se mențin, distanțarea fizică, aerisirea permanentă a spațiilor închise din școală, menținerea obligativității purtării măștii în spațiile din interior”.

Citeste si: Ioana Mihăilă: „Suntem în valul 4 al pandemiei, iar în spitale vin tot mai mulţi pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2”

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI