Data de 15 august 2024 (Adormirea Maicii Domnului) este zi liberă legală pentru toți angajații români. Cei care muncesc în această zi vor primi, conform Codului Muncii, beneficii suplimentare.  Pe lângă ziua de 15 august 2024 (joi), care este zi liberă legală de la stat pentru toți salariații, bugetarii au liber și pe 16 august 2024 (vineri).

Decizia a fost luată la începutul anului curent, printr-o hotărâre de Guvern privind privind stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2024.

În actual normativ se arată: ”Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere.Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite”.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor- wowbiz.ro

Citeste si: O fată de 17 ani a sunat disperată la 112, apoi apelul s-a închis. Ce au aflat polițiștii, după ce au găsit-o într-o casă răvășită- antena3.ro

Citește și: A început postul Adormirii Maicii Domnului 2024. Cum se ține și care sunt tradițiile până pe 15 august

Prevederile din Codul Muncii

Conform Codului Muncii, salariații care lucrează în zilele libere legale li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

15 august 2024, zi liberă

15 august 2024, zi liberă

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Zile libere 2024: Lista completă a sărbătorilor legale în care românii nu merg la muncă

Zilele libere rămase în 2024

 

  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)
  • 16 august (zi liberă stabilită de Guvern doar pentru anul 2024)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
  • 25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)
  • 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)
  • 27 decembrie (zi liberă stabilită de Guvern doar pentru anul 2024)

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si