16 august 2024 este zi liberă pentru angajații care lucrează în sistemul public. Guvernul României a aprobat, la finele anului trecut, ca ziua de 16 august 2024 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public. Această decizie vine ca parte a unei inițiative mai largi de a oferi mini-vacanțe prelungite angajaților din instituțiile și autoritățile publice, având în vedere proximitatea cu sărbătorile legale și weekendurile.

Astfel, după ziua de Sfânta Maria, care este o sărbătoare legală și cade pe 15 august, bugetarii vor beneficia de o zi liberă suplimentară, ceea ce le va permite să se bucure de o mini-vacanță de patru zile.

Cine beneficiază de ziua liberă pe 16 august 2024?

Conform hotărârii aprobate de Guvern, salariații din instituțiile și autoritățile publice vor avea ziua de 16 august 2024 liberă. Această măsură a fost luată în considerarea faptului că ziua de 16 august se situează imediat după o sărbătoare legală în care nu se lucrează, și anume Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită pe 15 august.

Totuși, este important de menționat că nu toți angajații din sectorul public vor beneficia de această zi liberă. Prevederile hotărârii nu se aplică în locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau a specificului activității.

De asemenea, magistrații și celelalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești care sunt implicați în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 16 august 2024 sau participanții în aceste procese nu vor beneficia de această zi liberă.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

16 august 2024, zi liberă pentru bugetari

16 august 2024, zi liberă pentru bugetari

[Sursa foto: freepik]

Citește și: 15 august 2024, zi liberă pentru toți românii: Ce beneficii primesc cei care lucrează de Sf. Maria?

Recuperarea zilelor libere

Pentru a recupera aceste zile libere suplimentare, Guvernul a stabilit că instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 30 august 2024. Astfel, angajații din sectorul public vor trebui să își organizeze activitatea pentru a recupera orele libere, în conformitate cu planificările stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei instituții.

Decizia de a oferi aceste zile libere a fost luată finalul anului 2023, pentru a permite angajatorilor și angajaților să își planifice din timp concediile și să își organizeze zilele libere pentru întregul an 2024.

Citește și: Ce se întâmplă dacă nu stai în preaviz. Nu mulți angajați știu asta

Excepții și obligații speciale

Există anumite excepții în aplicarea acestei hotărâri. În ziua de 16 august 2024, anumite operațiuni financiare critice vor fi totuși desfășurate. Prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni legate de serviciul datoriei publice, precum și eventuale operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

De asemenea, unitățile și subdiviziunile administrativ-teritoriale care au obligații de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare vor trebui să ia măsuri pentru a efectua aceste plăți în timp util, chiar dacă ziua este declarată liberă.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si