In articol:
- Cine beneficiază de ziua liberă pe 16 august 2024?
- Recuperarea zilelor libere
- Excepții și obligații speciale
16 august 2024 este zi liberă pentru angajații care lucrează în sistemul public. Guvernul României a aprobat, la finele anului trecut, ca ziua de 16 august 2024 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public.
Astfel, după ziua de Sfânta Maria, care este o sărbătoare legală și cade pe 15 august, bugetarii vor beneficia de o zi liberă suplimentară, ceea ce le va permite să se bucure de o mini-vacanță de patru zile.
Cine beneficiază de ziua liberă pe 16 august 2024?
Conform hotărârii aprobate de Guvern, salariații din instituțiile și autoritățile publice vor avea ziua de 16 august 2024 liberă. Această măsură a fost luată în considerarea faptului că ziua de 16 august se situează imediat după o sărbătoare legală în care nu se lucrează, și anume Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită pe 15 august.
Citește și: 15 august 2024, zi liberă pentru toți românii: Ce beneficii primesc cei care lucrează de Sf. Maria?
Recuperarea zilelor libere
Pentru a recupera aceste zile libere suplimentare, Guvernul a stabilit că instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 30 august 2024. Astfel, angajații din sectorul public vor trebui să își organizeze activitatea pentru a recupera orele libere, în conformitate cu planificările stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei instituții.
Decizia de a oferi aceste zile libere a fost luată finalul anului 2023, pentru a permite angajatorilor și angajaților să își planifice din timp concediile și să își organizeze zilele libere pentru întregul an 2024.
Citește și: Ce se întâmplă dacă nu stai în preaviz. Nu mulți angajați știu asta
Excepții și obligații speciale
Există anumite excepții în aplicarea acestei hotărâri. În ziua de 16 august 2024, anumite operațiuni financiare critice vor fi totuși desfășurate. Prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni legate de serviciul datoriei publice, precum și eventuale operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.
De asemenea, unitățile și subdiviziunile administrativ-teritoriale care au obligații de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare vor trebui să ia măsuri pentru a efectua aceste plăți în timp util, chiar dacă ziua este declarată liberă.