Cunoscută şi ca mâncarea săracului, fasolea nu a fost văzută niciodată cu ochi buni... decât dacă e de dulce, cu afumături grase, ciolan sau costiţă din belşug. Fasolea cu carne sau "de dulce" nu prea se cuvine a fi consumată în postul Crăciunului, aşa că rămâne să ne întrebăm de unde şi până unde obiceiul de a mânca fasole cu afumătură de Ziua Naţională.
Răspunsul nu este deloc complicat şi îl găsim într-un eveniment de acum 18 ani! Pe 1 decembrie 2000, România sărbătorea Ziua Naţională dar şi aniversarea unui post TV. Cu acest prilej, respectivul post de televiziune a lansat campania „Marea ciolaniadă”. Strachinile cu fasole aburindă întinse de vedetele tv către trecători s-au bucurat de o popularitate fenomenală, devenind, în foarte scurt timp, tradiţie.
Nu a trecut mult timp şi obiceiul a fost preluat de toate administraţiile din ţară.