Nu este nicio regie si nici vreun clip preventiv al politiei, acest sofer chiar a adormit la volan. Drumul drept si ora matinala par sa-l fi furat in lumea viselor, iar urmarea este previzibila.

Barbatul a postat singur inregistrarea pe Internet, ca un exemplu negativ pentru ceilalti soferi. Din pacate, la nivel mondial, 1.500

de oameni mor si alti 71 de mii sunt raniti din cauza oboselii.

"Asta este unul dintre riscurile meseriei, daca ai o datorie si trebuie sa o faci, ai un job, n-ai cum, la un moment dat te prinde oboseala, si-atunci…"

Taximetristii au una dintre cele mai obositoare meserii cand vine vorba de soferie. Stau chiar si 12 ore in spatele volanului si, chiar daca nu realizeaza, oboseala ii invaluie puternic.

"Cat de obosit ajungeti acasa dupa 12 ore? Nu pot sa ma exprim in cuvinte. Va dati seama, dupa traficul asta infernal, la ce ne putem astepta."

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

"Ce va oboseste cel mai tare cand sunteti la volan? Cred ca oamenii. Oamenii? Da."

Scaderea reflexelor, dar si a atentiei, sunt principalele efecte. Care se pot transforma in tragedii.

Emil Gatej, psiholog:  "70 de sutimi pana in momentul in care creierul constientizeaza si alte 70 de sutimi pana la reactia propriu-zisa. In cazul unei persoane obosite la volan acest timp poate fi de 10, poate chiar de 20 de ori mai mare."

"Simtiti ca, intr-adevar, dupa niste multe ore adunate, parca reflexele sunt un pic diminuate? Normal, da, da."

Ca sa intelegem mai bine ce inseamna oboseala pe sosea am mers in poligonul unei scoli de condus defensiv.

"Avem un instructor in dreapta, tocmai pentru ca nimic rau sa nu se intample. Dar, pentru 2-3 secunde de picoteala, la asta se poate ajunge. Masina o poate lua din loc, iar noi am avut noroc ca a avut cine sa puna frana. Intr-o situatie reala acolo s-ar fi putut afla o alta masina."

"Niciodata n-am adormit la volan. Am mers, de exemplu, Paris-Arad, nu m-am oprit deloc, 1.800 de kilometri, si n-am adormit. In schimb a trebuit sa mananc."

Foarte gresit, spun psihologii.

Emil Gatej, psiholog: "Cofeina, toate acestea, fac ca creierul sa functioneze in boom-uri, in etape foarte scurte de concentrare maxima, dupa care ea va scadea. Scazand foarte mult riscul producerii unui accident creste de foarte multe ori."

Oana Deleanu, medic sectia "Somnologie": "Peste 20 de ore de nesomn echivaleaza, din punct de vedere al vigilentei, al vitezei de reactie. Cu o alcoolemie de 10 la suta."

Un somn bun, dar si o vizita la medicul pneumolog pot salva vieti, spun specialistii care au lansat astazi o campanie intitulata "Stop somnolenta".

550 de mii de adulti romani ar putea suferi de apnee, o afectiune care transforma odihna intr-un chin, iar in cazul soferilor intr-o bomba cu ceas.
 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si