In articol:
Autoritățile din SUA au reușit să identifice cele două victime ale tragediei cu ajutorul unei noi tehnologii de secvențiere a ADN-ului, informează The Guardian.
Astfel, una dintre cele două victime este Dorothy Morgan, din Long Island, ale cărei rămășite au fost găsite în 2001, dar a fost identificată abia acum, pe baza noii tehnologii.
Cronologia celui mai sangeros atentat terorist din istoria SUA. S-au împlinit 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001
La data de 11 septembrie 2001, New York, la ora locală 8:46- Un avion plin cu pasageri loveşte turnul nordic al World Trade Center din New York. Tot momentul a fost surprins de cameramanul unei televiziuni care realiza un reportaj. Avionul, un Boeing 767, decolase din Boston şi urma să aterizeze în Los Angeles. La bord erau 11 membri ai echipajului şi 81 de pasageri, dintre care cinci s-au dovedit a fi terorişti.
La aflarea veștii tragice, preşedintele George W. Bush, era la o şcoală din oraşul Sarasota, statul Florida, unde asista la o lecţie. Vizita a început la ora 9:00, când primul atac deja avusese loc.
Tot în New York, ora locală 9:03, scenariul avea sa se repete. Un alt Boeing 767, care zbura tot de la Boston la Los Angeles, loveşte al doilea turn. Cinci dintre cei 56 de pasageri de la bord erau terorişti.
Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro
În acel moment, George W. Bush este informat de consilierul său despre al doilea atac, însa acesta decide să rămână la lecţie, o lipsa de reacţie a fostului președinte SUA, i-a atras numeroase critici.
Tragedia s-a soldat cu zeci de oameni, rămaşi captivi în World Trade Center, care au sărit în gol, iar unii de la peste o sută de metri înălţime, ca să evite o moarte lentă, prin sufocare cu fum.
La aproape o oră de la primul atac, Administraţia Aviaţiei Civile interzice toate zborurile în spaţiul aerian al Statelor Unite, pentru prima dată în istoria ţării.
O altă tragedie uriașă a urmat la Washington D.C., Pentagon: ora 9:37, unde un al treilea avion, un Boeing 757, deturnat tot de cinci terorişti, se prăbușește peste Pentagon. La bord erau 58 de pasageri şi şase membri ai echipajului.
New York, ora 9:59, turnul sudic al World Trade Center se prăbuşeşte cu un zgomot puternic, într-un nor gros de fum. În cădere, turnul distruge o altă clădire a complexului.
În Shanksville, Pennsylvania, la ora 10:03, un al patrulea şi ultimul avion deturnat, mai exact zborul 93, pe ruta Newark-San Francisco, cade pe un câmp din statul Pennsylvania. Cei patru terorişti de la bord aveau misiunea să prăbuşească avionul peste sediul Congresului Statelor Unite. Planul, însă, a eșuat, datorita celor 37 de pasageri aflaţi la bord.
Citeste si: A murit interpretul de muzică populară Mărin Cornea- radioimpuls.ro
Citeste si: Pentagonul a anunțat că trupele americane au părăsit Afganistanul. Talibanii: Am făcut istorie
Se întâmpla în New York, la ora 10:28- turnul nordic, primul tun lovit în atacuri, se prăbuşeşte, după ce a fost în flăcări timp de aproape două ore. New York-ul arată ca într-un film apocaliptic, iar un nor gros de praf acoperea totul în jur, peste tot fiind oameni, clădiri şi maşini. Pompierii şi poliţiştii care şi-au riscat vieţile pentru a-i salva pe cei prinşi sub dărâmături sunt eroii zilei de 11 septembrie 2001. Mulţi oameni în uniformă aveau să moară în următoarele luni şi chiar ani, din cauza fumului şi prafului inhalate în timpul operaţiunilor de salvare.
În aceeași zi, preşedintele George W. Bush a transmis naţiunii ca va începe războiul împotriva terorismului internaţional.