Close sidebar
Close sidebar

2019. Anul relansării activităţii de transplant în România!

Dr. Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant: „În 2019, românii au dat mână cu mână într-o serbare a speranței pe care puțini o credeau posibilă. Doresc să transmit întreaga mea recunoştinţă tuturor familiilor donatorilor care au ales să dăruiască viaţă, să le mulţumesc pentru gestul altruist pe care l-au făcut pentru semenii lor. De asemenea, mulţumesc tuturor colegilor implicaţi în activitatea de transplant”

A.N.C,


DISTRIBUIE
acest articol

Dr. Radu Zamfir, director executiv al Agenției Naționale de Transplant

Pentru Agenţia Naţională de Transplant, 2019 reprezintă anul în care activitatea de transplant a început să revină, treptat, la perfomanţele din perioada de referinţă, când România se compara cu ţările mult mai experimentate în domeniu. După câţiva ani în care sistemul de transplant a fost supus permanent unor atacuri menite să distrugă încrederea în beneficiile acestei metode terapeutice, acum putem vorbi de multiple realizări, concretizate în vieţi salvate şi redate familiilor şi societăţii.

Astfel, până în luna martie vorbim doar de:
- 4 donatori reali şi 26 identificări donatori potenţiali;
- 3 transplanturi ficat de la donator în moarte cerebrală şi 1 de la donator viu;
- 8 transplanturi renale de la donator în moarte cerebrală şi 9 de la donator viu;
- 0 transplant cord;
- 0 transplant plămân;
- 1 autorizaţie export cord către Eurotransplant.

Din luna martie, când a avut loc schimbarea managementului instituţiei, activitatea ANT s-a dezvoltat într-un ritm constat şi permanent, având în aceste luni următoarele realizări:
- 76 donatori reali şi 146 identificări donatori potenţiali aflaţi în moarte cerebrală;
- 62 transplanturi ficat de la donator în moarte cerebrală şi 6 de la donator viu;
- 145 transplanturi rinichi de la donator în moarte cerebrală şi 41 de la donator viu;
- 6 transplanturi cord;
- 3 transplanturi plămân;
- 1 autorizaţie export ficat către Eurotransplant;
- 5 autorizaţii export cord către Eurotransplant;


- 3 autorizaţii export plămâni către Eurotransplant.

Astfel, putem vorbi de un număr de 80 de donatori reali în acest an, până la acest moment. Aceste cifre pot părea mici în comparaţie cu alte ţări, dar, ţinând cont de ultimii 2 ani (când au fost doar 65 de donatori reali atât în 2017, cât şi în 2016), putem spune că sunt nişte cifre care ne dau speranţă pentru viitor.

Optimismul pentru viitor vine şi ca urmare a faptului că a fost reluată activitatea de identificare şi declarare a donatorilor aflaţi în moarte cerebrală şi în spitale care, o lungă perioadă de timp, nu au avut activitate.

Citeste si: Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari- kanald.ro

Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

Câte mii de ore de muncă stau în spatele acestor reuşite, atâtea gânduri şi emoţii puternice ale colectivului de medici şi asistente care s-au dăruit pentru această cauză nobilă. Fără încăpăţânarea acestor profesionişti desăvârşiţi de a lupta zi şi noapte pentru salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă, ANT nu ar avea raţiunea de a exista. Împreună am reuşit să formăm o echipă unită, care, la acest sfârşit de an, se poate bucura că efortul nu a fost în zadar.

În acest an, au fost acreditate 21 de unităţi sanitare pentru activitatea de prelevare organe şi ţesuturi, ajungându-se astfel la un număr de 36 de spitale în care se poate desfăşura activitatea de identificare şi declarare donatori aflaţi în moarte cerebrală. Prin deschiderea pe care conducerea ANT a manifestat-o pentru dezvoltarea acestei activităţi, au fost acreditate centre noi şi urmează a fi acreditate şi alte spitale în care n-a funcţionat niciodată programul de transplant.

Prin OMS 812/2019 a fost aprobată noua structură a Consiliului Ştiinţific al ANT, care, din martie până în prezent, a avut două şedinţe de lucru, în cadrul cărora au fost stabilie criteriile de alocare a organelor şi/sau ţesuturilor la nivel național, precum şi criteriile de alegere a receptorilor pentru fiecare tip de transplant de organ.
De asemenea, a existat o preocupare foarte mare pentru încheierea de acorduri de colaborare în domeniul schimbului transfrontalier de organe, fapt ce s-a materializat în semnarea Acordului bilateral cu Moldova şi sunt în curs de semnare acordurile cu Bulgaria şi Ungaria.

Schema de personal a ANT a cunoscut în acest an cea mai mare dezvoltare de la înfiinţarea acestei instituţii, având la acest moment aproape toate posturile din statul de funcţii ocupate sau în curs de ocupare, ceea ce va putea duce la funcţionarea în cele mai bune condiţii şi cu posibilitatea de dezvoltare şi modernizare a activităţii agenţiei.
Există toate premisele ca activitatea de transplant să se dezvolte armonios în România, să devină o activitate normală şi care să nu mai fie pusă sub semnul îndoielii sau să fie folosită în scandaluri şi interese obscure.

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: Benfica- Barcelona! Raphinha reacţionează dur după ce a fost înjurat de jucătorii echipei adversare: "Ştiu că nu ar trebui să fac asta, dar am răspuns insultelor"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

În 2019, românii au dat mână cu mână într-o serbare a speranței pe care puțini o credeau posibilă. Acum, în preajma Sărbătorilor, doresc să transmit întreaga mea recunoştinţă tuturor familiilor donatorilor care au ales să dăruiască viaţă, să le mulţumesc pentru gestul altruist pe care l-au făcut pentru semenii lor.

De asemenea, mulţumesc tuturor colegilor implicaţi în activitatea de transplant, pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o şi pentru sprijinul şi implicarea deosebită oferite în fiecare moment. Împreună am reușit ca fiecare etapă din lungul lanţ al acestei complexe activităţi să se desfăşoare la cel mai înalt grad de profesionalism.
Este o onoare deosebită să fiu parte din acest colectiv de Oameni pentru care profesionalismul, devotamentul şi dăruirea sunt un mod de viaţă şi care au această putere extraordinară de a transforma suferinţa în speranţă.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI