22 milioane de cazuri de coronavirus în lume. Mesajul transmis de directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat că numărul infectărilor cu noul coronavirus la nivel global a ajuns la 22 de milioane şi cel al deceselor la 780.000. Acesta a subliniat că în multe ţări pacienţii au nevoie de spitalizare şi îngrijiri, lucru care pune presiune pe sistemele de sănătate şi afectează aprovizionarea pentru nevoile medicale.
"Mai multe ţări se confruntă acum cu noi focare după o lungă perioadă cu transmisie redusă. Aceste ţări sunt un exemplu de precauţie pentru ţările care acum înregistrează o descreştere a cazurilor. Progresul nu înseamnă victorie. Cei mai mulţi oameni sunt susceptibili cu privire la virus. În acest caz, este vital ca ţările să fie capabile să identifice rapid şi să prevină transmiterea şi posibilitatea de noi restricţii", a precizat Ghebreyesus.
"Nicio ţară nu trebuie să forţeze asta până când nu avem un vaccin. Un vaccin va fi o unealtă vitală şi sperăm că vom avea unul cât mai curând. Dar nu există garanţie că vom avea, şi chiar dacă vom avea un vaccin, acesta nu va pune capăt pandemiei.
Trebuie să învăţăm cu toţii să controlăm acest virus, folosindu-ne de mijloacele pe care le avem acum şi să facem ajustările în viaţa de zi cu zi care să ne menţină sănătoşi", a mai spus directorul general al OMS.
Izolarea totală a redus transmiterea COVID-19
Tedros Adhanom Ghebreyesus este de părere că izolarea totală, măsură adoptată de multe ţări, a redus transmiterea virusului şi presiunea asupra sistemului de sănătate.
Dar nu este o soluţie pe termen lung pentru nicio ţară.
OMS s-a angajat să colaboreze cu toate ţările pentru ca acestea să înceapă redeschiderea economiilor, societăţilor, şcolilor şi afacerilor în siguranţă. "Pentru a face asta, fiecare persoană trebuie să fie implicată. Fiecare poate face diferenţa. Fiecare persoană, familie, comunitate şi naţiune trebuie să ia propriile decizii, bazându-se pe nivelul de risc unde trăiesc".
Pe de altă parte, pandemia a lansat noi provocări cu privire la accentuarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice. "Pandemia ne-a oferit şansa de a vedea cum ar putea fi lumea noastră: un cer curat şi râuri.
Covid-19 este o criză de sănătate care se întâmplă o dată la un secol. Dar tot o dată la un secol, ne dă ocazia de a transforma lumea pe care o vor moşteni copiii noştri- lumea pe care o dorim, a subliniat Ghebreyesus.