Este 23 ianuarie 2023 zi liberă? Guvernul a decis ca ziua de 24 ianuarie să fie liberă de la stat, deoarece, anual, la această dată românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române.

Așadar, deoarece 24 ianuarie pică marți, Guvernul a stabilit ca luni, 23 ianuarie, să devină punte pentru toți angajații din sectorul bugetar, inclusiv pentru profesori și pentru personalul din școli și astfel să beneficieze de o minivacanță în perioada 21- 24 ianuarie.

Cine beneficiază de zi liberă pe 23 ianuarie 2023

Însă, cei ce se vor bucura de o zi liberă în plus, vor trebui să recupereze orele de lucru pe parcursul programului, până pe data de 28 februarie 2023. Totodată, reprezentanții Ministerului Educației le-au transmis și școlilor în document că trebuie să actualizeze orarul pentru a recupera orele pierdute. Acestea se pot programa și anterior datelor de 23 ianuarie și 2 iunie, conform hotărârii.

23 ianuarie 2023 zi liberă? Cine nu muncește luni și cum se recuperează. Decizie de ultim moment

23 ianuarie 2023 zi liberă? Cine nu muncește luni și cum se recuperează. Decizie de ultim moment

[Sursa foto: pexels.com]

Citește și: 23 și 24 ianuarie sunt zile libere în 2023? Românii care se vor bucura de patru zile libere

Decizia oficială a Guvernului României legată de 23 ianuarie 2023 zi liberă

”Executivul a stabilit astăzi, printr-o Hotărâre, ca ziua de luni, 23 ianuarie 2017, să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public, făcând legătura între zilele nelucrătoare de weekend, 21-22 ianuarie, și ziua liberă de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.

Astfel, potrivit prevederilor hotărârii, ziua de 23 ianuarie va fi recuperată, în regim de program normal, sâmbătă, 28 ianuarie 2017, sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până pe 31 ianuarie 2017.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Facilitatea nu se acordă locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activității.

De asemenea, pentru funcționarea justiției ca serviciu public, dispozițiile prezentei hotărâri nu se aplică magistraților şi altor categorii din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în data de 23 ianuarie 2017 şi nici participanților în aceste procese.

23 ianuarie 2023 zi liberă? Cine nu muncește luni și cum se recuperează. Decizie de ultim moment23 ianuarie 2023 zi liberă? Cine nu muncește luni și cum se recuperează. Decizie de ultim moment

23 ianuarie 2023 zi liberă? Cine nu muncește luni și cum se recuperează. Decizie de ultim moment

[Sursa foto: gov.ro]

În ceea ce privește activitatea derulată prin Trezoreria statului s-au stabilit datele în care unitățile trezoreriei statului înregistrează în contabilitate operațiunile de încasări aferente zilelor de 20 ianuarie și respectiv 23 ianuarie 2017, datele la care vor fi întocmite retururile la încasare, precum și categoriile de operațiuni de plăți prin virament care vor fi efectuate în ziua de 23 ianuarie 2017 de către Ministerul Finanțelor Publice”, se arată în decizia Guvernului României.

24 ianuarie 2023 zi liberă

Potrivit actului normativ, noua prevedere nu este luată în calcul și pentru locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității.

Citește și: Zile libere 2023. Cine se bucură de mai multe zile libere în minivacanța de Mica Unire

De asemenea, de aceste zile libere nu pot beneficia nici magistrații și nici personalul din instanțele judecătorești.

Însă, potrivit Codului muncii, angajații care nu au zile libere atunci când este o sărbătoare legală, trebuie să primească răsplată în zile libere, în următoarele 30 de zile de către angajator.

Zile libere 2023

  • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie — Vinerea Mare,
  • 16 şi 17 aprilie — Paşte ortodox
  • 1 mai — Ziua Muncii
  • 1 iunie — Ziua Copilului
  • 4 iunie şi 5 iunie — A doua zi de Rusalii
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Naţională a României
  • 25 decembrie şi 26 decembrie — Crăciunul.

23 ianuarie 2023 zi liberă? Cine nu muncește luni și cum se recuperează. Decizie de ultim moment

23 ianuarie 2023 zi liberă? Cine nu muncește luni și cum se recuperează. Decizie de ultim moment

[Sursa foto: pexels.com]

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

În acest an, cei care lucrează la stat vor avea în plus, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august libere, cu scopul de a crea punţi între zilele deja libere şi weekenduri.

Citește și: Zile libere pentru elevi în ianuarie și februarie 2023. Când vor sta acasă elevii din România?

Pentru recuperarea acestor zile, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023, a stabilit Executivul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si