Din cele 15 zile de sărbători legale din România, 9 vor pica în timpul săptămânii. 

Conform legislației în vigoare, alte eventuale zile libere în 2022 vor fi anunțate în primele 15 zile ale anului, astfel încât și angajații și angajatorii să poată planifica din timp programul cu activitățile și vacanțele.

De asemenea, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

24 decembrie 2022, zi liberă sau nu?

La nivelul instituţiilor Uniunii Europene, ziua de 24 decembrie este stabilită ca fiind sărbătoare legală.

Deputatul USR Marian Lazăr a depus la Parlament o iniţiativă legislativă privind completarea Codului muncii, prin care propune ca data de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, să fie declarată zi de sărbătoare legală, potrivit Agerpres.

Conform proiectului de lege, „la alineatul (1) al articolului 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, după sintagma „1 decembrie” se introduce o nouă liniuţă, cu următorul cuprins:”24 decembrie – Ajunul Crăciunului”.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Deputatul a mai subliniat faptul că în România, Codul Muncii prevede ca sărbători legale, în care nu se lucrează, un număr de 15 zile, dintre care două, prima zi de Paşti şi prima zi de Rusalii, care se prăznuiesc într-o zi de duminică, „acest număr de sărbători legale f iind mai mic faţă de alte state membre ale Uniunii Europene”, între care Bulgaria, Lituania, Germania, Spania.

„Iniţiativa legislativă îşi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Ajunul Crăciunului, sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din postul Naşterii Domnului. Acest post debutează debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie”, a mai adăugat deputatul USR, afirmâând că pe 24 decembrie românii respectă totodată o serie de tradiţii şi se pregătesc să serbeze Crăciunul.

Câte zile vor mai fi libere până în 2022?

-30 noiembrie (Sfântul Andrei)- miercuri;

-1 decembrie (Ziua Naţională a României)- joi;

-25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun)- duminică şi luni.

Citește și: 2 decembrie 2022, zi liberă: Cine nu muncește în vinerea după Ziua Națională


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si