24 ianuarie 1859: Mica Unire - Tot ce trebuie sa stii despre unirea Principatelor Romane
Unirea Principatelor reprezinta un moment de o insemnatate cruciala in istoria Romaniei, iar Alexandru Ioan Cuza a fost simbolul acestei mari cotituri istorice.
Unirea celor doua principate a fost un proces care a inceput in 1848, bazat pe puternica apropiere culturala si economica intre cele doua tari. Tot in acest s-a realizat uniunea vamala intre Moldova si Tara Romaneasca, in timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.
Pe 5 si 24 ianuarie 1859, la Iasi si la Bucuresti, moldovenii si muntenii din cele doua Adunarii Elective, punand interesul ţarii mai presus de orice, au hotarat alegerea lui Cuza ca domnitor al Moldovei si Ţarii Romanesti.
Faptul implinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomana si de Austria drept o incalcare a Conventiei de la Paris, insa in textul Conventiei din 1858 nu se stipula ca domnii alesi in cele doua Principate sa fie persoane separate.
In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica, iar dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constitutia adoptata la 1 iulie 1866, Principatele Unite incep sa se numeasca oficial Romania pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a infaptuit Marea Unire a Transilvaniei cu Romania creandu-se actualul stat.
Urmarile Unirii au fost uriase. De data aceasta nu a mai fost vorba de o simpla schimbare de domnie, ci de o noua pagina de istorie nationala. Incepea o epoca de realizari profunde in toate domeniile, care au deschis calea modernizarii si dezvoltarii Romaniei si care au creat condiţiile obţinerii Independenţei (1877) si realizarii Marii Uniri (1918).