Close sidebar
Close sidebar

28 iulie 2022 - Ziua Ambulanţei: La mulți ani tuturor salvatorilor din Serviciile de Ambulanță din România

Ziua Ambulanței 28 iulie 2022. În fieare an, pe data de 28 iulie, în România este sărbătorită Ziua Națională a Ambulanței. Iată când a apărut prima Salvare din București!

Madalina Grigore,

28 iulie 2022: Ziua Ambulanței.


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ziua Ambulanței 28 iulie 2022. Ziua Națională a Ambulanței din România este sărbătorită în fiecare an pe data de 28 iulie. La această dată, în anul 1906 a apărut prima „Salvare” din București, în urma inițiativei profesorului Nicolae Minovici.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2015, cu 276 de voturi ”pentru'”, 3 ”împotrivă” şi 4 abţineri, iar la 6 martie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii în privința instituirii acestei zile.

28 iulie: Ziua Ambulanței

Legea nr. 22/2015 privind instituirea zilei de 28 iulie- Ziua Naţională a Ambulanţei din România, publicată în Monitorul Oficial la 10 martie 2015, acordă posibilitatea autorităţilor publice centrale şi locale, ONG-urilor, muzeelor şi reprezentanţelor României în străinătate să organizeze evenimente dedicate rolului şi meritelor serviciului român de ambulanţă în salvarea de vieţi omeneşti, aceste acţiuni urmând a fi coordonate de către Ministerul Sănătăţii.

Citeste si: VIDEO- Caz miraculos în Hunedoara. O fetiță de 5 ani a supraviețuit după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

În trecut, ambulanța era cunoscută sub numele ”Societatea de Salvare din Bucureşti”, îşi desfăşura activitatea sub deviza ”Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!” și era coordonată de profesorul dr. Minovici. La acea vreme, echipajul era compus din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei, potrivit site-ului ambulantabistritanasaud.ro. 

În anul 1907 dr. Nicolae Minovici a început să pregătească studenții din anii terminali de la Facultatea de Medicină, iar în 1908 echipajele de ambulanță erau formate din medici interni și sanitari.

În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ''împingerea actului medical calificat la locul accidentului''.

Spitalul de Urgenţă a fost înfiinţat, în 1943, în localul salvării din Bucureşti. Este momentul în care s-au pus bazele apariţiei primului sistem integrat de asistenţă medicală de urgenţă: Salvarea şi Spitalul de Urgenţă, potrivit Agerpres.

Oamenii puteau accesa serviciile de urgență se făcea prin apelarea numărului gratuit 961.

Dotarea cu ambulanțe moderne

Din anul 2001 a început dotarea cu ambulanțe moderne prin intermediul unui program susținut și finanțat de Banca Mondială. Între anii 2003-2005 în România a fost introdus numărul unic de urgență 112, care a permis interconectarea tuturor tipurilor de servicii de intervenție, respectiv ambulanță, pompieri, poliție, jandarmi etc. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

În perioada 2006-2007 a avut loc trecerea la sistemul integrat de astăzi, iar în 2012, a început înfiinţarea, la nivel naţional, a dispeceratelor integrate ISU-SAJ şi demararea managementului integrat al situaţiilor de urgenţă. 

Citeste si: 30 iulie- Ziua internațională a prieteniei. Ce semnificație are această zi

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI