Close sidebar
Close sidebar

29 februarie 2024, zi ciudată? A existat și 30 februarie de două ori în istorie! Ce s-a întâmplat în acei ani

29 februarie 2024 indică existența unui an bisect, care se va repeta abia peste 4 ani. Dar puțini oameni știu că a existat de două ori în istorie și ziua de 30 februarie!

Sorin Negru,

29 februarie 2024, an bisect. De ce a existat și ziua de 30 februarie?!

[Sursa foto: Google]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ziua de 29 februarie 2024 este una neobişnuită, o zi rară, care vine o dată la patru ani- a mai fost în 2020 și se va repeta în 2028.

Citește și: 29 februarie 2024: Ce nu este bine să faci în anii bisecți? Tradiții și obiceiuri

29 februarie 2024- an bisect. Luna februarie a acestui an are 29 de zile în calendar, pentru că perioada completă de rotaţie a Pământului în jurul Soarelui nu este de exact 365 de zile, ci există o mică anomalie

care se reglează din patru în patru ani.

Deși ziua de 29 februarie este rară și pare ciudată, puțini oameni știu că a existat și ziua de 30 de februarie în calendar! Unde s-a întâmplat această anomalie?

Două momente în istorie în care 29 februarie a fost urmat și de 30 februarie!

30 februarie a fost o dată reală în calendar de cel puțin două ori în istorie, potrivit site-ului Time and Date.

Suedia a adăugat data de 30 februarie în calendarul său din 1712 în urma unei erori de calendar anterioare.

De asemenea, Uniunea Sovietică a adăugat ziua de 30 februarie în 1930 și 1931 în încercarea de a reduce săptămâna de șapte zile la doar cinci zile!

Citește și: 29 februarie 2024: De ce nu este bine să te căsătorești în anii bisecți

Sovieticii au propus un calendar revoluționar: toate lunile au 30 de zile și săptămânile au 5 zile! Nu s-a putut, bineînțeles modifica rotația planetelor în așa fel încât să respecte decizia URSS, astfel încât s-a renunțat după doi ani la legea absurdă.

29 februarie, mai puțin ciudată decât 30 februarie. Suedia, obligată să inventeze această zi în 1712

În anul 1700, Suedia, care includea Finlanda la acea vreme, plănuia să treacă de la calendarul iulian la cel gregorian. Prin urmare, 1700, care ar fi trebuit să fie un an bisect în calendarul iulian, nu a fost un an bisect în Suedia.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Cu toate acestea, 1704 și 1708 au devenit ani bisecți dintr-o eroare. Acest lucru a lăsat Suedia în afara sincronizării atât cu calendarul iulian, cât și cu cel gregorian, iar țara s-a văzut nevoită să revină la calendarul iulian.

Data de 30 februarie 1712, a apărut în Suedia când calendarul iulian a fost restabilit și s-au adăugat 2 zile bisecte în acel an.

Conversia finală a Suediei la calendarul gregorian a avut loc în 1753, când a fost aplicată o corecție de 11 zile, astfel încât ziua de 17 februarie s-a repetat până s-a ajuns la 1 martie a acelui an!

Nu toată lumea a fost mulțumită de reforma calendarului. Unii oameni credeau că li se fură 11 zile din viață.  

30 februarie, o anomalie a calendarului sovietic, în anii 1930 și 1931

Nu doar 29 februarie, ci și 30 februarie a existat în Uniunea Sovietică între 1930 și 1931, după ce țara comunistă a introdus un calendar revoluționar în 1929.

Acest calendar nemaivăzut cuprindea săptămâni de cinci zile, luni de 30 de zile pentru fiecare lună de lucru, iar celelalte cinci sau șase zile erau sărbători „fără o lună anume”!

Eliminarea săptămânii de șapte zile în favoarea unei săptămâni de cinci zile a avut scopul de a îmbunătăți eficiența industrială prin evitarea întreruperii regulate a unei zile nelucrătoare! 

Calendarul revoluționar sovietic a fost eliminat deoarece era dificil să se elimine tradiția odihnei duminicale. Săptămâna inițială de șapte zile a fost restaurată abia în 1940.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Nu doar 29 februarie, ci și 30 februarie a existat în Uniunea Sovietică între 1930 și 1931

[Sursa foto: Google]
 

2024, an bisect. De ce a fost aleasă luna februarie pentru modificarea datei

Februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are aproximativ 11 ore şi noaptea are 13 ore.

Tot ce trebuie să afli despre 29 februarie 2024 și anii bisecți: VIDEO- Care este, de fapt, semnificația anului bisect? Ce trebuie să știm din punct de vedere astronomic

Denumirea populară a lunii februarie este Faur şi este legată de meşterii fauri, lucrători ai fierului, care ascut sau confecţionează cuţitele de plug pentru începerea muncii câmpului.

Pentru că are mai puţine zile decât celelalte luni ale anului, Faur este considerat fratele cel mic al lunilor anului.

Potrivit interpretării populare, timpul reflectă capriciile copilului Faur: când râde şi zâmbeşte, vremea e frumoasă; când plânge, bate viscolul; când e supărat, se face ger "de crapă pietrele". 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI