In articol:
- 1. Sarmale moi și gustoase în foi de varză
- Mod de preparare:
- 2. Tochitură moldovenească
- Mod de preparare:
- 3. Tocăniță de cartofi
- Mod de preparare:
1. Sarmale moi și gustoase în foi de varză
Sarmalele în foi de varză sunt un fel de mâncare tradițional, îndrăgit de multă lume datorită gustului bogat și a aromei îmbietoare. Prepararea sarmalelor la ceaun din fontă necesită puțină răbdare și îndemânare, însă rezultatul final merită efortul. Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 varză mare;
- 500 de grame de carne tocată de porc și vită;
- 1 ceapă mare;
- 2 căței de usturoi;
- 200 de grame de orez;
- 2 linguri de ulei;
- 1 lingură de bulion de roșii;
- 1 lingură de boia dulce;
- sare și piper după gust;
Mod de preparare:
Separă frunzele de varză și opărește-le în apă clocotită. Într-un castron, adaugă carnea tocată, ceapa, usturoiul, orezul, uleiul, bulionul de roșii și condimentele. Ia câte o frunză de varză și adaugă o lingură de amestec de carne. Rulează frunza strâns pentru a forma sarmalele. Așază-le în ceaun, una lângă alta și adaugă apă suficientă pentru a le acoperi. Pune capacul și fierbe sarmalele la foc mic timp de aproximativ 2-3 ore, până când devin moi și gustoase.
2. Tochitură moldovenească
Tochitura moldovenească este un preparat emblematic al bucătăriei românești, specific regiunii Moldovei. Această mâncare delicioasă și consistentă îți oferă arome și gusturi autentice, pe care cei dragi le vor îndrăgi, cu siguranță. Iată care sunt ingredientele necesare:
- 500 de grame de carne de porc (pulpă sau cotlet);
- 200 de grame de slănină afumată;
- 4 cartofi mari;
- 2 cepe;
- 3 căței de usturoi;
- 1 lingură de ulei;
- sare și piper după gust;
- mărar proaspăt.
Mod de preparare:
Taie carnea de porc în cuburi și slănina în fâșii subțiri. Încinge uleiul în ceaun și prăjește slănina până când devine crocantă. Adaugă apoi și carnea de porc și prăjește-o până se rumenește. Toacă ceapa și usturoiul, adaugă-le în ceaun și călește-le până devin aurii. Amestecă bine pentru a combina toate ingredientele.
Acoperă ceaunul și lasă tochitura să fiarbă la foc mic până ce cartofii sunt moi, iar carnea devine fragedă. Asezonează
3. Tocăniță de cartofi
Tocănița de cartofi este un preparat simplu și reconfortant, pe care multă lume îl iubește. Această mâncare versatilă și delicioasă este o combinație perfectă între cartofi moi, aroma de ceapă prăjită, condimente și verdețuri. O poți servi ca fel principal sau ca garnitură. Pregătește următoarele ingrediente:
- 4-5 cartofi mari;
- 2 cepe medii;
- 2 linguri de ulei;
- 1 lingură de pastă de tomate;
- 1 lingură de făină;
- 500 de ml de supă de legume sau apă;
- sare și piper după gust;
- mărar proaspăt.
Mod de preparare:
Curăță și taie cartofii în cuburi potrivite și toacă ceapa mărunt. Încinge uleiul în ceaun și călește ceapa până când aceasta devine aurie. Adaugă pasta de tomate și amestecă ușor, apoi presară făina. Adaugă treptat supa de legume sau apa, amestecând constant până se formează un sos omogen.
Pune și cartofii în sos și lasă totul să fiarbă la foc mic până obții o textură moale și plăcută. Asezonează cu sare și piper după gust și, opțional, presară mărar proaspăt tocat.
Așadar, gătitul la ceaun este ideal dacă vrei să petreci timp de calitate cu familia și, totodată, să savurezi delicii pregătite cu atenție și pasiune. Te încurajăm să încerci aceste rețete spectaculoase la ceaun și să-i surprinzi pe cei dragi cu mâncăruri gustoase și autentice!
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro