32 de ani de la catastrofa de la Cernobil! O lume intreaga comemoreaza una dintre cele mai mari catastrofe din ultimii 50 de ani! Imagini incredibile!
Ucraina comemoreaza joi 32 de ani de la catastrofa de la Cernobil - cel mai grav accident nuclear din Istorie -, care a contaminat o buna parte din Europa, dar mai ales Ucraina, Belarusul si Rusia, la acea vreme republici sovietice, relateaza AFP.
"Cernobilul va ramane pentru intotodeauna o plaga deschisa in inima tarii noastre", a declarat presedintele ucrainean Petro Porosenko pe pagina de facebook, indemnand "sa se faca totul pentru ca aceasta tragedie sa nu se mai repete vreodata".
Cateva sute de persoane s-au adunat, in noaptea de miercuri spre joi, la o ceremonie de comemorare la Slavutici, la aproximativ 50 de kilometri de centrala, unde traieste in prezent cea mai mare parte a personalului acesteia.
Pe 26 aprilie 1986, la ora locala 1.23, reactorul numarul 4 al Centralei Cernobil, situat la aproximativ 100 de kilometri de Kiev, exploda in timpul unui test de securtate.
Combustibil nuclear a ars timp de zece zile, emanand in atmosfera elemente radioactive ce au contaminat, potrivit unor estimari, pana la trei sferturi din Europa.
Moscova a incercat mai intai sa ascunda accidentul. Prima alerta publica a fost lansata pe 28 aprilie de Suedia, care a detectat o crestere a radioactivitatii, insa seful statului sovietic Mihai Gorbaciov a intervenit in mod public abia pe 14 mai.
In total, aproape 350.000 de persoane au fost evacuate, intr-o perioada de mai multi ani, dintr-un perimetru de 30 de kilometri an jurul centralei.
In decurs de patru ani, aproximativ 600.000 de sovietici au fost trimisi la fata locului- cu masuri de protectie slabe, eventual niciuna- pentru a stinge incendiul si apoi a constru io sapa de beton menita sa izoleze reactorul accidentat si sa curete zona din jur.
Bilantul uman al catastrofei este in continuare subiect de dezbatere. Potrivit unor estimari este vorba despre 30 pana la 100.000 de morti.
Alte trei reactoare de la Cernobil au continuat sa produca electricitate pana in decembrie 2000. Dupa ani de tergiversari, o uriasa arca de otel etansa a fost pana la urma instalata, la sfarsitul lui 2016, deasupra reactorului accidentat.
In valoare de 2,1 miliarde de euro, finantata de comunitatea internationala, aceasta structura a acoperit vechiul "sarcofag" de beton, fisurat si instabil, si a permis sa se izoleze mai bine magma puternic radioactiva ramasa in reactor.
Rezultatul a fost scaderea de zece ori, in decurs de un an, a nivelului radioactivitatii in jurul centralei, potrivit unor estimari oficiale.