36 de ani de la explozia de la Cernobîl. Astăzi se împlinesc 36 de ani de la explozia de la Cernobîl, catalogată drept cel mai grav accident din istoria nucleară civilă a lumii. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că trimite o misiune în Ucraina pentru a examina centrala nucleară de la Cernobîl.

Pe 26 aprilie 1986 a avut loc explozia de la Cernobîl, considerată cea mai mare catastrofă nucleară civilă

La data de 26 aprilie 1986, la ora 1:23, reactorul 4 a explodat la Cernobîl. Acoperişul reactorului cu o greutate de o mie de tone, a fost aruncat în aer. Învelişul de grafit a luat foc şi 190 de tone de substanţe radioactive au ajuns la peste 1.000 de metri în atmosferă, iar apoi au fost purtate de curenţii de aer pe distanţe imense.

Secretomania regimului sovietic a făcut ca pericolul imediat să nu fie cunoscut de populaţie.

Evacuările au început abia la 36 de ore de la incident, în Pripiat, o localitate cu 50.000 de locuitori, situată la un kilometru şi jumătate de centrală.

Citeste si: Ministerul Mediului: Teritoriul României nu va fi afectat de incendiile din zona Cernobîl

Norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, a cuprins tot nordul Europei.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Zona morții de la Cernobîl- un teritoriu otrăvit de radiaţii- se întinde pe 2.600 de km pătraţi. Este cunoscut oficial drept „zona de excludere”. Este perimetrul care a fost evacuat de armata sovietică după ziua de 26 aprilie 1986.

Peste 56 oameni și-au pierdut viața în primele ore de la tragedie

Chiar de la primele ore de la tragedie, 56 de oameni au decedat. Pentru alte sute de mii, destinul s-a schimbat într-o clipă.

Peste 300.000 de oameni au fost evacuaţi din zonele contaminate. 6,6 milioane de oameni au fost expuşi radiaţiilor.

6.000 de cazuri de cancer tiroidian au fost raportate până în 2005, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor.

Totuși, cel mai amplu studiu despre Cernobîl, publicat de Academia de Ştiinţe din New York în 2013 şi redactat de trei prestigioşi oameni de ştiinţă, a arătat că 985.000 de oameni au murit, marea majoritate de cancer.

Citeste si: Armata rusă a distrus laboratorul de la Cernobîl

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si