Close sidebar
Close sidebar

36 de ani de la explozia de la Cernobîl. De ce este considerată cea mai mare catastrofă nucleară civilă

36 de ani de la explozia de la Cernobîl. Acum 36 de ani, pe data de  26 aprilie 1986, reactorul 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat. Acest  accident a survenit în urma unui lung șir de erori umane care avea să fie catalogat drept cel mai grav din istoria nucleară civilă.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

36 de ani de la explozia de la Cernobîl. Astăzi se împlinesc 36 de ani de la explozia de la Cernobîl, catalogată drept cel mai grav accident din istoria nucleară civilă a lumii. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că trimite o misiune în Ucraina pentru a examina centrala nucleară de la Cernobîl.

Pe 26 aprilie 1986 a avut loc explozia de la Cernobîl, considerată cea mai mare catastrofă nucleară civilă

La data de 26 aprilie 1986, la ora 1:23, reactorul 4 a explodat la Cernobîl. Acoperişul reactorului cu o greutate de o mie de tone, a fost aruncat în aer.

Învelişul de grafit a luat foc şi 190 de tone de substanţe radioactive au ajuns la peste 1.000 de metri în atmosferă, iar apoi au fost purtate de curenţii de aer pe distanţe imense.

Secretomania regimului sovietic a făcut ca pericolul imediat să nu fie cunoscut de populaţie.

Evacuările au început abia la 36 de ore de la incident, în Pripiat, o localitate cu 50.000 de locuitori, situată la un kilometru şi jumătate de centrală.

Citeste si: Ministerul Mediului: Teritoriul României nu va fi afectat de incendiile din zona Cernobîl

Norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, a cuprins tot nordul Europei.

Citeste si: TikTok a fost interzis oficial în SUA! Ce au pățit utilizatorii când au încercat să acceseze platforma- kanald.ro

Citeste si: Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:- wowbiz.ro

Citeste si: Castelul cu vinuri din România, vechi de 400 de ani, pierdut la cărți și răscumpărat. Cât costă o vizită la Bethlen-Haller- antena3.ro

Zona morții de la Cernobîl- un teritoriu otrăvit de radiaţii- se întinde pe 2.600 de km pătraţi. Este cunoscut oficial drept „zona de excludere”. Este perimetrul care a fost evacuat de armata sovietică după ziua de 26 aprilie 1986.

Peste 56 oameni și-au pierdut viața în primele ore de la tragedie

Chiar de la primele ore de la tragedie, 56 de oameni au decedat. Pentru alte sute de mii, destinul s-a schimbat într-o clipă.

Peste 300.000 de oameni au fost evacuaţi din zonele contaminate. 6,6 milioane de oameni au fost expuşi radiaţiilor.

6.000 de cazuri de cancer tiroidian au fost raportate până în 2005, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor.

Totuși, cel mai amplu studiu despre Cernobîl, publicat de Academia de Ştiinţe din New York în 2013 şi redactat de trei prestigioşi oameni de ştiinţă, a arătat că 985.000 de oameni au murit, marea majoritate de cancer.

Citeste si: Armata rusă a distrus laboratorul de la Cernobîl

 

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI