Make Better, un start-up in dezvoltare regionala a initiat in 2015, in urma incendiului de la Colectiv, un proiect de constientizare a riscului seismic din Capitala. in cadrul acestui proiect, au fost identificati, in urma colectarii datelor din luna iulie a acestui an, locuitorii din aproximativ 50% dintre cladirile cu bulina rosie. Rezultatele preliminare au fost prezentate joi, in cadrul unei dezbateri publice, care a avut ca scop gasirea de solutii la problema pericolului la care sunt expusi bucurestenii in cazul unui cutremur major.
in prezent, conform datelor citate de fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, peste 6.100 de persoane locuiesc in cladiri clasa I de risc seismic. Situatia nu se anunta prea buna nici in viitor, in contextul in care, spune el, la ritmul actual de consolidare a acestor imobile, abia peste 175 de ani orasul va fi relativ sigur.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
“Primaria Bucurestiului e preocupata sa organizeze paranghelii si sesiuni foto pentru doamna Primar. Asta nu ne pazeste de urmatorul cutremur mare despre care putem spune cu siguranta un singur lucru: va veni in timpul vietii noastre.
6129 este numarul oamenilor identificati care locuiesc in cladiri clasa I de risc seismic, in Bucuresti. in realitate, sunt de cel putin doua ori mai multi. Predictiile stiintifice spun ca fiecare dintre ei are un risc major sa fie ucis de urmatorul cutremur din Bucuresti si peste 16 000 dintre noi vom suferi rani grave. Ce fac autoritatile, in special Primaria Bucuresti, pentru a preveni un dezastru imens si deja anuntat? Foarte putin.
in ritmul actual de consolidare a cladirilor, va dura 175 de ani pana ce vom trai intr-un oras relativ sigur”, a declarat Vlad Voiculescu, pe pagina lui de Facebook.
Datele preliminare obtinute in urma proiectului ALERT dedicat constientizarii riscului seismic in Bucuresti, prezentate de Bogdan Suditu, conferentiar doctor la Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii Bucuresti, 5.435 de cladiri de apartamente din Capitala prezinta risc seismic, dintre acestea 4.312
prezentand un pericol major, fiind incadrate in clasa 1 a riscului la cutremur. Dintre acestea, 3.607 sunt locuite. Totodata, 878 de apartamente situate in cladiri cu risc seismic sunt inchriate, in timp ce 1.085 sunt libere.
Confom evaluarilor din teren ale Observatorului Roman pentru Sanatate, in cazul unui cutremur major, si infrastructura medicala si personalul medical ar putea fi afectate, diminunandu-se capacitatea acestora de raspuns. Totodata, trebuie sa fie organizate spitale mobile, sa se asigure necesarul de sange in conditii de siguranta, sa se suplimenteze capacitatea si capabilitatea unitatilor sanitare, sa se asigure capacitatea de transport a victimelor, ingrijire
si adapost in functie de nevoile specifice fiecarui grup, dar si gestionarea unui numar mare de morti, precum si asistenta medicala de recuperare si reabilitare pe termen lung.
Viceprimarul Capitalei, Tomnita Florescu, a declarat, in cadrul dezbaterii, ca pentru Municipalitate consolidarea cladirilor cu risc seismic este una dintre prioritati, Primaria alocand in 2017, din bugetul local, 20 de milioane de lei pentru aceasta activitate si consolidand, in acest an, 10 imobile.
Aceasta a mai adaugat ca Municipalitatea, care lucreaza impreuna cu o echipa de specialisti japonezi pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic, va consolida anul viitor 50 de cladiri cu risc seismic ridicat.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Pe de alta parte, insa, Make Better considera ca trebuie sa se aloce mai multe fonduri din bugetul Municipalitatii pentru inlaturarea pericolului pe care il reprezinta cladirile incadrate in clasa 1 de risc seismic.
ALERT este un proiect dedicat constientizarii riscului seismic in Bucuresti, fiind o initiativa civica, 100% apolitica, realizata de Asociatia Centrul Roman pentru Inovatie in Dezvoltare Locala ‐ CRIDL avand ca parteneri de continut MKBT: Make Better si Observatorul Roman de Sanatate. Aceasta platforma online culege informatii de la cetateni si voluntari cu privire la cladirile aflate in risc seismic din Bucuresti, in special numarul si nevoile persoanelor care locuiesc in acestea. Efortul e canalizat spre trei directii principale: dezvoltarea platformei online care sa poata colecta, stoca si publica date despre riscul seismic, campanie de mobilizare de voluntari si cetateni pentru popularea cu informatii a acestei platforme si elaborarea unor studii tematice (urbanism, vulnerabilitate, sanatate publica) pentru fundamentarea unui document tip luare de pozitie pentru a atrage atentia asupra gravitatii problemei; document cu recomandare de politica publica si program de consolidare seismica transmis institutiilor cu responsabilitati in domeniu.