Close sidebar
Close sidebar

4 componete ale maşinii care trebuie schimbate în timp

Durata de viaţă a unei maşini depinde de calitatea pieselor şi de măsurile de întreţinere pe care ţi le asumi. Pe lângă înlocuirile impuse de defecţiuni apărute în timp, în urma unui accident sau la Inspecţia Tehnică Periodică (ITP), o serie de componente trebuie schimbate după parcurgerea unui anumit număr de kilometri sau la intervale bine stabilite de timp. Iată care sunt componentele maşinii ce necesită o înlocuire periodică:

Laura Macovei,

4 componete ale maşinii care trebuie schimbate în timp

[Sursa foto: unsplash.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Uleiul şi filtrele

Revizia de ulei de motor şi filtre ar trebui făcută o dată la şase luni, pentru cele două mari sezoane calendaristice. Întrucât în ţara noastră diferenţele dintre iarnă şi vară nu sunt atât de mari, compoziţia uleiurilor de motor permite un singur schimb, o dată pe an, cu condiţia să nu se depăşească numărul recomandat de kilometri. Pe lângă uleiul de motor, la revizia anuală se înlocuiesc filtrele de aer, de polen şi de carburant. Aceasta este cea mai simplă vizită la service, prilej cu care poţi solicita o verificare mai amănunţită care să-ţi arate ce piese sau alte componente urmează să fie înlocuite în viitorul apropiat.

Bateria

Toate sistemele electronice ale maşinii tale sunt alimentate de acumulator. Generaţiile mai noi de maşini au din ce în ce mai multe conexiuni electrice, aşadar presiunea pe baterie este cu atât mai mare.

Bateria face parte din categoria consumabilelor. Durata ei de viaţă depinde în primul rând de modul de exploatare şi de condiţiile în care circuli. Un model de calitate, de la un producător premium, cu voltaj şi amperaj optim, ar trebui să funcţioneze cel puţin 5 ani.

Citeste si: Descopera care sunt beneficiile extra salariale care pot creste implicarea angajatilor

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Dacă uiţi consumatori în funcţiune după oprirea motorului, sau circuli în condiţii meteo extreme, perioada scade semnificativ. Înlocuirea bateriei nu se impune de la primele semne de descărcare. Este posibil ca un scurtcircuit sau un anumit consumator deficient să descarce bateria, dar aceasta îşi revine la scurt timp după ce ai pornit-o cu ajutorul cablurilor.

Anvelopele

Cauciucurile maşinii tale se regăsesc în lista consumabilelor a căror înlocuire este impusă de codul rutier. Importanţa acestora este justificată prin faptul că reprezinta singurul contact al întregii tale maşini cu suprafaţa pe care rulează. Legea spune că eşti obligat să echipezi maşina cu anvelope speciale cu menţiunea M şi S (Mud & Snow) atunci când circuli pe segmente de drum public acoperite cu gheaţă, zăpadă sau alte derivate, indiferent de perioada calendaristică în care te afli.

Pe lângă echiparea de sezon trebuie să te preocupe şi adâncimea benzii de rulare, care trebuie să aibă un minm de 1.6 milimetri. Cu toate acestea, o adâncime a căii de rulare mai mică de 3 milimetri scade mult randamentul optim al anvelopelor.

Citeste si: O banană uriașă a fost descoperită de doi turiști. Aceștia ar fi mâncat din ea timp de 2 zile

Calitatea materialelor este esenţială, motiv pentru care se recomandă echiparea maşinii cu cauciucuri de la producătorul german Continental, din categoria premium, cu o istorie de mai bine de 150 de ani.

Plăcuţele de frână

Plăcuţele sunt componentele sistemului de frânare care se uzează cel mai uşor. Intervalele depind şi în acest caz de stilul de şofat şi de mediul în care conduci cel mai des. Practic, la fiecare apăsare a pedalei de frână se produce un grad infim de uzură. Dacă frânezi violent sau circuli într-un mediu aglomerat, cu opriri foarte dese, plăcuţele vor avea de suferit. Unele modele mai noi de maşini au senzori conectaţi la plăcuţe, care aprind un martor de bord atunci când depăşesc o anumită limită. Pentru mai multă precauţie este bine să inspectezi vizual fiecare plăcuţă de frână, prin spaţiul disponibil între spiţele jantelor sau ale capacelor de roată. Atunci când frânarea produce un zgomot metalic, este clar că ai depăşit orice limită a uzurii şi trebuie să înlocuieşti plăcuţele.

 

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: „Dacă ai sub 5.000 de euro pe lună, ești sărac!” Cristina Șișcanu, pusă la zid de internauți după declarațiile controversate despre pragul sărăciei în România- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI