4 sărbători cu cruce roșie în calendarul ortodox pentru decembrie 2023. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi în parte
În luna decembrie există patru sărbători notate cu cruce roșie în calendarul ortodox! Iată care sunt acestea, dar și ce tradiții și obiceiuri există pentru fiecare zi în parte!
Prima sărbătoare mare are loc pe data de 6 decembrie 2023, când îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae, cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe.
A doua mare sărbătoare religioasă din Calendarul ortodox este Crăciunul, care pică pe data de 25 decembrie 2023, când sărbătorim Nașterea Domnului.
Cea de-a treia sărbătoare mare din această lună este Soborul Maicii Domnului, care are loc pe data de 26 decembrie 2023.
Ultima sărbătoare din anul 2023 este în ziua de 27 decembrie 2023, atunci când este prăznuit Sfântul Ștefan.
Tradiții și obiceiuri pentru data de 6 decembrie
În ceea ce privește tradițiile și obiceiurile din această zi, în anumite zone din țară, oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi.
Acestea sunt păstrate în apă, lângă icoane, pentru a înflori până de Anul Nou.
În cazul în care aceste crenguțe vor înflori până la sfârșitul anului, anul care vine este unul roditor, cu multe satisfacții.
De asemenea, în anumite regiuni, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a prepara plăcinte.
În zona rurală, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa căreia vor face repetiții pentru a colinda de Crăciun.
Tradiții și obiceiuri pentru data de 25 decembrie
Pe data de 25 decembrie, la masa de Crăciun se ascultă colinde, dar și cântece ritualice de Crăciun, care aduc belșug, pentru rodire a ogoarelor și armonie în relațiile cu cei din jur.
Se spune că melodiile de Crăciun aduc mult belșug.
De asemenea, de dimineață este bine să se mănânce pește. Cei care au rostit în prima zi de Crăciun o rugăciune înainte de micul dejun, au mâncat pește, au reușit să realizeze tot ce și-au propus.
De asemenea, pentru sporul casei, negustorii și oamenii de afaceri împlinesc un ritual: din ziua de Crăciun ei încep să noteze într-un caiet seria banilor cheltuiți în fiecare zi. În
timp, s-a constatat că prin acest obicei, gospodarul nu mai face cheltuieli neprogramate și paguba fuge din locuința sa.
Tradiții și obiceiuri pentru data de 26 decembrie
În această zi este bine ca nașii să își viziteze finii. Cei care uită de finii lor, nu vor avea parte de lucrurile pe care și le doresc. Este o zi în care cei îndepărtați, dar și rudele prin alianță, trebuie să se strângă toți.
Nu este bine să se bârfească, să se înjure, sau să se uneltească împotriva altor persoane. Cei care se răzbună, vor suferi pierderi.
Pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine ca în această zi să dăruim icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă.