46 de ani de la Cutremurul din 1977.  Cutremurul din 1977 a fost cel mai puternic cutremur din România înregistrat în ultimele sute de ani. Cel precedent a avut loc pe 10 noiembrie 1940 și a înregistrat 7,4 grade pe scara Richter. 

Povestea cutremurului din 1977

46 de ani de la Cutremurul din 1977 - Povestea unei tragedii naționale

46 de ani de la Cutremurul din 1977 - Povestea unei tragedii naționale

[Sursa foto: colaj]

La data de 4 martie 1977, ora 21.21, un puternic cutremur a zguduit România.

Acesta s-a produs la o adâncime de 94 km. Cel mai grav afectate au fost municipiul Bucureşti, regiunea de sud şi cea de est a ţării. 

Citește și: Un nou cutremur în Gorj: seismul a avut o magnitudine de 3,2

Primele ştiri parvenite în străinătate despre cutremur au avut două surse principale. Cea dintâi au constituit-o informaţiile provenind direct din România, pe canalele oficiale româneşti, prin declaraţiile unor ambasade având sediul în Bucureşti, prin relatările unor martori oculari, reluate de posturile de radio şi televiziune, de ziare şi alte organe de presă, de toate agenţiile naţionale şi internaţionale de presă. A doua sursă au constituit-o staţiile seismice de diferite tipuri dispuse în cele mai diferite puncte ale globului care, datorită energiei seismice colosale eliberată din adâncurile focarului vrâncean şi forţei uriaşe a exploziei provocate de ruptura plăcilor tectonice aflată la originea cutremurului, au putut măsura cu mare precizie parametrii şocului seismic principal, parametri care arătau că a avut loc cel mai puternic cutremur de pământ din acest secol dintr-o zonă populată a Europei: 7,2- 7,3 pe scara de magnitudine Richter",

se arată în cartea „4 martie 1977”, potrivit Agerpres. 

Cutremurul a fost înregistrat și de staţiile seismice de pe teritoriile ţărilor vecine sau apropiate, dar şi de centrele seismologice aflate la distanţe mari şi foarte mari, precum Serviciul geologic al SUA din Colorado, Centrul seismic european mediteraneean din Strasbourg (Franţa), Institutul de geofizică din Karlsruhe (Germania), Institutul de fizică a Pământului din Moscova, staţiile seismice din RP Chineză ș.a.m.d.

Ce pagube a provocat seismul

46 de ani de la Cutremurul din 1977 - Povestea unei tragedii naționale

46 de ani de la Cutremurul din 1977 - Povestea unei tragedii naționale

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

46 de ani de la Cutremurul din 1977 - Povestea unei tragedii naționale

46 de ani de la Cutremurul din 1977 - Povestea unei tragedii naționale

[Sursa foto: PixaBay]

Cutremurul a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României. La nivel naţional, 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa, dintre care 1.424 doar în Bucureşti. De asemenea, 11.321 de persoane au fost rănite, dintre care 7.598 doar în Bucureşti.

În ceea ce privelte pagubele materiale, un număr de 32 de clădiri de înălţime mare sau medie s-au prăbuşit în Capitală, 32.900 de locuinţe au fost grav avariate la nivel naţional.

Seismul puternic a provocat prăbuşirea sau avarierea gravă a sute de imobile, sub ruinele cărora au fost prinse mii de victime, precum şi avarierea a mii de alte clădiri de locuinţe, unităţi spitaliceşti, şcoli şi instituţii de învăţământ superior, grădiniţe, creşe de copii, cămine internat, aşezăminte culturale, monumente istorice. 

Citește și: VIDEO- Turcia a fost zguduită de un nou cutremur

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Printre sutele de blocuri prănușite și devenite ulterior ruine, tot în Bucureşti, Spitalul Fundeni şi Spitalul de Urgenţă au suferit avarii importante şi a trebuit să fie evacuate. La Spitalul de Urgenţă, unda de şoc a seismului a produs avarii la una dintre structurile de rezistenţă dintr-o aripă a clădirii, ceea ce a determinat evacuarea bolnavilor chiar în noaptea zilei de 4 martie.

În concluzie, seismul de la 4 martie 1977 a produs uriașe pagube materiale, dar cel mai grav, a dus la pierderea a mii de vieți omenești.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si