HPV poate determina cancer și la bărbați

Infecția cu HPV (papilomavirusul uman) este cunoscută în principal pentru legătura sa cu un diagnostic dur:  cancer de col uterin . Dar această infecție poate cauza și diverse tipuri de cancer la bărbați, precum cancerul anal, cancerul penian și cancerul oro-faringian. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 30.000 de cazuri noi de cancer asociate HPV apar în fiecare an în Statele Unite, dintre care peste 12.000

afectează bărbații [4].

Transmiterea HPV se face în principal prin contact sexual, iar factorii de risc ce favorizează infecția la bărbați includ activitatea sexuală neprotejată, fumatul și sistemul imunitar slăbit. Aproximativ 50% dintre bărbații activi sexual vor contracta HPV la un moment dat în viața lor, iar majoritatea nu vor prezenta simptome [2]. 

Vaccinarea împotriva HPV oferă numeroase beneficii pentru bărbați, printre care prevenirea infecției cu HPV și reducerea riscului de a dezvolta cancer legat de HPV. În plus, vaccinarea bărbaților poate contribui la protejarea partenerilor de sex opus de infecția cu HPV și la prevenirea transmiterii virusului. 

Există mai multe cazuri de cancer oro-faringian decât de cancer de col uterin

În ultimii ani, s-a observat o creștere semnificativă a cazurilor de cancer oro-faringian, în special la bărbați. Acest tip de cancer este adesea asociat cu infecția cu HPV, mai ales cu tulpinile HPV 16 și 18, care sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin.

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), în Statele Unite, în 2018, s-au înregistrat aproximativ 13.500 de cazuri de cancer oro-faringian legat de HPV, în comparație cu 12.500 de cazuri de cancer de col uterin [5].

Alte statistici demonstrează că, în țările cu o rată ridicată de vaccinare HPV a fetelor, cancerul oro-faringian este depatru ori mai frecvent la barbati decat la femei. De asemenea, e important de spus ca 70% dintre cazurile de cancer oro-faringian sunt asociate infectiei locale cu virusul HPV. CDC

recomandă vaccinarea împotriva HPV pentru toți copiii de 11 sau 12 ani, dar poate fi administrat și copiilor mai mici, începând de la vârsta de 9 ani [2].

Nu există nici un tip de screening pentru diagnosticarea precoce a cancerului determinat de HPB la bărbați

În prezent, nu există teste de screening disponibile pentru detectarea cancerului cauzat de HPV la bărbați, spre deosebire de femei, pentru care există testul Babeș- Papanicolau. Din acest motiv, diagnosticarea precoce a cancerului legat de HPV la bărbați este dificilă, iar vaccinarea poate fi un instrument esențial în prevenirea infecției.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!- wowbiz.ro

Deoarece nu există teste de screening pentru bărbați, simptomele cancerului cauzat de HPV pot apărea abia în stadii avansate ale bolii. Diagnosticarea tardivă face tratamentul mai dificil și reduce șansele de supraviețuire. Vaccinarea împotriva HPV poate preveni dezvoltarea cancerului și complicațiile asociate [3].

Riscul de cancer asociat infecției HPV crește odată cu vârsta

Persistența infecției HPV este un factor important în creșterea riscului de cancer asociat cu acest virus.

Infecțiile persistente sunt mai susceptibile să provoace anomalii celulare care pot duce la cancer. O infecție cu HPV ce persistă de-a lungul timpului reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltarea cancerului. 

Imunitatea în scădere este un alt aspect care contribuie la creșterea riscului de cancer legat de HPV la persoanele în vârstă. Pe măsură ce sistemul imunitar devine mai puțin eficient, organismul devine mai vulnerabil la infecțiile cauzate de HPV și, implicit, la dezvoltarea cancerului.

Expunerea acumulată la HPV crește odată cu înaintarea în vârstă, iar riscul de a dezvolta cancer asociat HPV poate fi mai mare pentru persoanele care au avut mai mulți parteneri sexuali de-a lungul vieții [1]. 

Vaccinul împotriva HPV este la fel de sigur pentru fete și pentru băieți

Siguranța și eficacitatea vaccinului HPV pentru băieți au fost demonstrate în studii clinice. Vaccinul s-a dovedit a fi la fel de sigur și eficient pentru băieți, ca și pentru fete. Efectele adverse sunt rare și, de obicei, ușoare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile potențiale. Conform CDC, peste 100 de milioane de doze de vaccin HPV au fost administrate în SUA fără probleme majore de siguranță [4,5].

Citeste si: Cum s-a descurcat Serghei Mizil la școală? „Tata era al doilea după Ceaușescu. Făceam ce voiam, veneam când voiam.”- kfetele.ro

Citeste si: Autoritățile din Arad, puse în alertă de o copilă de 11 ani. A sunat la 112 și a reclamat că e răpită de fostul soț și ținută într-un beci. Cum au identificat-o polițiștii- radioimpuls.ro

Vaccinul HPV poate fi administrat în deplină siguranță nu numai fetelor, ci și băieților. Există state (Noua Zeelandă, de pildă) care a inclus vaccinarea împotriva HPV în programul gratuit pentru ambele sexe. Discută cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre vaccinarea împotriva HPV a fiului tău. 

Bibliografie:

  1. Chaturvedi, Anil K., et al. “Human Papillomavirus and Rising Oropharyngeal Cancer Incidence in the United States.”  Journal of Clinical Oncology, vol. 29, no. 32, 10 Nov. 2011, pp. 4294–4301, https://doi.org/10.1200/jco.2011.36.4596, accesat la 4.04.2023;
  2. Memorial Sloan Kettering Cancer Center. “5 Reasons Boys and Young Men Need the HPV Vaccine, Too| Memorial Sloan Kettering Cancer Center.”  Www.mskcc.org, 10 June 2021, www.mskcc.org/news/5-reasons-boys-and-young-men-need-hpv-vaccine-too, accesat la 4.04.2023;
  3. “More Boys Are Getting Vaccinated against HPV.”  Healthline, 22 June 2022, www.healthline.com/health-news/more-boys-are-getting-vaccinated-against-hpv-why-thats-important#Why-vaccination-is-important, accesat la 4.04.2023;
  4. Vaccine Information Statement. 2019, www.cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/hpv.html, accesat la 4.04.2023;
  5. “What Parents Should Know about HPV Vaccine Safety and Effectiveness| CDC.”  Www.cdc.gov, 21 Mar. 2023, www.cdc.gov/hpv/hcp/2-dose/parents-should-know.html#:~:text=HPV%20vaccine%20is%20recommended%20and, accesat la 4.04.2023.

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si