![5 substanțe pe care să le elimini din viața ta pentru a-ți proteja sănătatea](https://cdn.knd.ro/media/521/2863/1748/20424278/1/5-substante-pe-care-sa-le-elimini-din-viata-ta-pentru-a-ti-proteja-sanatatea.jpg?width=320&height=180)
5 substanțe pe care să le elimini din viața ta pentru a-ți proteja sănătatea
Conștient sau inconștient, consumăm zilnic o serie întreagă de substanțe dăunătoare sau chiar nocive care ne pot afecta starea de sănătate pe termen lung, chiar dacă pe moment, efectul este unul pe care noi îl percepem în mod pozitiv. Aceste substanțe sunt prezente în majoritatea produselor alimentare și nealimentare pe care le consumăm, cosmetice și chiar medicamente. În unele situații sunt de neevitat- cum ar fi un medicament de care ai nevoie pentru a-ți trata o boală-, dar există suficient de multe cazuri în care depinde doar de noi să renunțăm la aceste substanțe și astfel să ne protejăm
Iată 5 substanțe pe care să le elimini din viața ta:
Gudronul
Există o teorie larg răspândită potrivit căreia nicotina este cea mai periculoasă substanță dintr-o țigară, însă aceasta este complet falsă. În realitate, nicotina este cea care dă dependența, dar este cea mai puțin dăunătoare substanță dintr-o țigară. Gudronul, substanța chimică ce se produce atunci când tutunul este ars, conține majoritatea compușilor chimici care cauzează cancer și alte probleme grave de sănătate.
Alcoolul
Băuturile alcoolice sunt dăunătoare pentru sănătate, iar în jur de 22% dintre oamenii care consumă alcool dezvoltă dependență față de el. Potrivit WebMD, alcoolul afectează oamenii în mod diferit.
În timp ce unii sunt expuși în fața unor accidente de diverse tipuri, alții ajung să aibă probleme grave de sănătate, unele cu potențial mortal. Consumul excesiv de alcool afectează în primul rând ficatul, însă întregul organism va fi slăbit și afectat- expus astfel unor maladii extrem de grave.Sorbitolul
Îl consumăm mai des decât credem, pentru că se găsește în aproape orice aliment și băutură dietetică.
Aluminiul
Intră în compoziţia majorității deodorantelor şi antiperspirantelor. Blochează glandele sudoripare şi reduce pentru câteva ore cantitatea de transpiraţie de la nivelul pielii, însă, absorbit prin piele, poate contribui la apariţia tumorilor mamare.
Pesticidele
Folosite pentru accelerarea procesului de creștere și coacere a legumelor și fructelor, pesticidele sunt extrem de toxice și ne pot afecta grav sănătatea. Pentru a evita pesticidele, ideal ar fi să-ți procuri fructe și legume organice, crescute fără îngrășăminte chimice, pentru că spălarea îndepărtează doar o parte din aceste substanțe. Cartofii, mazărea, roșiile, castraveții, strugurii, căpșunile și piersicile au un conținut ridicat de pesticide, spun specialiștii, însă există fructe și legume în care aceste substanțe sunt prezente în cantități mai mici sau chiar deloc, cum ar fi morcovii, pepenele roșu și galben,
cartofii dulci, mango, ciupercile, varza, sparanghelul, mazărea, ceapa, ananasul, porumbul și avocado.