Potrivit sursei citate, in aceasta perioada se face o triere si a donatorilor, in sensul in care cei care au intepaturi de tantari primesc o interdictie de o luna pentru donare de sange, astfel incat sa nu mai fie necesara testarea.
Pentru toti ceilalti donatori se face testarea sangelui pentru virusul West Nile, iar testele dureaza 72 de ore.
”Noi primim toti donatorii si testam sangele, iar astfel sangele care pleaca la spital este un sange sigur ”, a declarat Doina Gosa, marti, la Digi 24.
Pana la sfarsitul lunii august, la nivel national se inregistrasera 16 cazuri de meningite si meningo-encefalite cu virus West Nile, conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii (MS) de catre Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile. De asemenea, s-au inregistrat si sase decese, trei dintre acestea in Bucuresti.
Ministerul Sanatatii preciza ca toate aceste cazuri depistate si inregistrate in Romania sunt cazuri sporadice si ca nu exista riscul unei epidemii de amploare.
De asemenea, specialistii MS au recomandat autoritatilor locale sa ia masuri de dezinsectie in localitati, cat mai curand posibil, pentru a preveni raspandirea.
Potrivit autoritatilor, problema apare annual, din 2012, in fiecare vara, fiind o situatie care afecteaza intreaga Europa.
Cetatenii sunt sfatuiti sa se fereasca de intepaturile de tantari, sa puna plase care sa impiedice intrarea acestora in locuinte, sa utilizeze imbracaminte care sa acopere cat mai mult din piele in cazul in care se deplaseaza in natura si sa foloseasca produse farmaceutice care sa indeparteze tantarii.
Tantarii sunt nu numai purtatori de virus West Nile, ci pot raspandi si viroze, la fel de bine. in 80 la suta dintre cazurile de infectare cu virus West Nile, pacientii au simptome usoare, care se manifesta ca o raceala, insa la cei cu imunitate scazuta se poate ajunge la forme de meningo-encefalita cu complicatii care pot duce la deces.