Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, scrie realitatea.net.
Alegătorii pot prezenta la secţiile de vot cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, a precizat Dajbog.
Cetăţenii votează la aceeaşi secţie de votare pentru alegerea consiliului local, a consiliului judeţean, precum şi a primarului, ceea ce înseamnă că vor primi trei buletine de vot. Alegătorii din Bucureşti vor primi patru buletine de vot, aceştia votând pentru consiliul local al sectorului, pentru primarul sectorului, pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti.
„ Cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.
Cele 18.616 secţii de votare s-au deschis duminică, la ora 7.00, în toată ţara, la urne fiind aşteptaţi 18.320.473 de români cu drept de vot pentru a-şi alege primarul, dar şi consilierii locali şi judeţeni, urmând ca votul să se încheie la ora 21.00.
Alegerile locale din acest an se vor desfăşura într-un singur tur, la fel ca şi cele din 2012, dar o premieră a acestor alegeri este Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. De asemenea, în cadrul alegerilor locale din acest an, preşedintele Consiliuliui Judeţean nu mai este ales prin vot direct, ci cu majoritate de voturi de consilierii judeţeni aleşi la acest scrutin.