7 curiozități despre Marea Neagră pe care sigur nu le știai
Marea Neagră este mărginită de șase țări și are o suprafață de aproape două ori mai mare decât cea a României.
Șase țări au ieșire la Marea Neagră, România, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Turcia și Georgia, mare care are o suprafață de 436.402 km². Țara noastră are o suprafață de 238.397 km², ceea ce înseamnă că Marea Neagră e aproape de două ori cât România.
Una din curiozitățile legate de Marea Neagră este aceea că e una din cele mai noi mări de pe Terra, formată prin ridicarea uscatului în perioada Mezozoică, întinsă de acum 252 milioane ani până acum circa 66 milioane ani.
Citeste si: VIDEO| 10 turişti salvaţi din marea agitată
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024- antena3.ro
Citeste si: Litoralul pentru toți. Tot ce trebuie să știi despre acest program
Citeste si: VIDEO- Alertă pe litoralul românesc: Valuri uriașe, salvări la limită
A treia curiozitate este că în Marea Neagră nu există curenți verticali, astfel că apa din zona fundului mării nu intercaționează cu cea de la supafață. De aceeea, specialiștii au avertizat că, în 30-40 de ani, e posibil să dispară complet viața subacvatică din mare, din cauza hidrogenului sulfurat, un gaz insolubil în apă, produs de o specie de bacterii.
A patra curiozitare este aceea că în Marea Neagră există rechini. E vorba despre specia Caine de mare (Squalus acanthias), un rechin singuratic, ce trăieste la adâncimi foarte mari. Rechinul de Marea Neagră se hrănește scrumbii, guvizi și hamsii.A cincea curiozitata este legată de denumirea mării. Botezată Pntus Euxinus de romani, marea a fost denumită de turci „Karadeniz“, adică „marea întunecată, de miazănoapte“, pentru că era plasată la nord de Imperiul Otoman. A șasea curiozitate este aceea că algele se dezvoltă, cel mai mult, pe litoralul romănesc al Mării Negre. Explicația este aceea că litoralul nostru este în apropierea locului în care Dumărea se varsă în mare, iar fluviul aduce nutrienți cu are algele se hrănesc. A șaptea curiozitate este că în Marea Neagră sunt aproape 200 de specii de plante și animale marine amenințate cu dispariția. Printre acestea se numără foca de Kaliakra, nisetrul, păstruga, steaua de mare, crabul de piatră, marsuinul, tonul și rândunica de mare.