Șase țări au ieșire la Marea Neagră, România, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Turcia și Georgia, mare care are o suprafață de 436.402 km². Țara noastră are o suprafață de 238.397 km², ceea ce înseamnă că Marea Neagră e aproape de două ori cât România.

Rechin
Acesta este rechinul de Marea Neagră

Una din curiozitățile legate de Marea Neagră este aceea că e una din cele mai noi mări de pe Terra, formată prin ridicarea uscatului în perioada Mezozoică, întinsă de acum 252 milioane ani până acum circa 66 milioane ani.

A doua curiozitate e legată de lipsa de oxigen, observată la adâncimi mai mari de 200 metri. Aceâst fenomen face ca epavele care s-au scufundat în Marea Neagră să fie conservate perfect. Oxigenul a dispărut din cauza faptului că mai multe specii au  dispărut din cauza salinitășii mării. Viețuitoarele s-au descompus pe fundul mării, proces care a presupus un consum imens de oxigen.

Citeste si: VIDEO| 10 turişti salvaţi din marea agitată

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Litoralul pentru toți. Tot ce trebuie să știi despre acest program

Citeste si: VIDEO- Alertă pe litoralul românesc: Valuri uriașe, salvări la limită

Marea Neagră
Un apus de soare pe Marea Neagră

În Marea Neagră există o specie de rechin

A treia curiozitate este că în Marea Neagră nu există curenți verticali, astfel că apa din zona fundului mării nu intercaționează cu cea de la supafață. De aceeea, specialiștii au avertizat că, în 30-40 de ani, e posibil să dispară complet viața subacvatică din mare, din cauza hidrogenului sulfurat, un gaz insolubil în apă, produs de o specie de bacterii.

A patra curiozitare este aceea că în Marea Neagră există rechini. E vorba despre specia Caine de mare (Squalus acanthias), un rechin singuratic, ce trăieste la adâncimi foarte mari. Rechinul de Marea Neagră se hrănește scrumbii, guvizi și hamsii.

A cincea curiozitata este legată de denumirea mării. Botezată Pntus Euxinus de romani, marea a fost denumită de turci „Karadeniz“, adică „marea întunecată, de miazănoapte“, pentru că era plasată la nord de Imperiul Otoman. A șasea curiozitate este aceea că algele se dezvoltă, cel mai mult, pe litoralul romănesc al Mării Negre. Explicația este aceea că litoralul nostru este în apropierea locului în care Dumărea se varsă în mare, iar fluviul aduce nutrienți cu are algele se hrănesc. A șaptea curiozitate este că în Marea Neagră sunt aproape 200 de specii de plante și animale marine amenințate cu dispariția. Printre acestea se numără foca de Kaliakra, nisetrul, păstruga, steaua de mare, crabul de piatră, marsuinul, tonul și rândunica de mare.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si