In articol:
Sara este la a doua vizită la stomatolog pe anul acesta. În trecut, s-a confruntat cu dureri de dinți greu de suportat. Așa a înțeles că dentistul e prieten, nu dușman, și că trebuie să-i calce periodic pragul.
Citește și: Primii pași în îngrijirea dentară- Prima vizita la stomatolog pentru copilul tău
Cum protejăm copiii de problemele dentare?
Cariile au fost tratate, iar ca să nu mai apară altele noi, fata vine cu mama ei la stomatolog, de cel puțin două ori pe an.
Sandra, mama Sarei: „În primul rând când este mică încercăm să fim în spatele ei, să se spele de două ori pe zi, mergem la control regulat la stomatolog, la igienizare. În copilăria mea era foarte greu cu mersul la stomatolog, nu aveam o educație în sensul ăsta și m-am chinuit destul de mult în perioada tinereții.”
Sara: „Nu trebuie să fie teama să mergeți la stomatolog pentru că în vremurile noastre nu mai este nimic dureros.”
Iar îndemnul Sarei vine la fix, într-o perioadă în care problemele dentare s-au înmulțit la copii.
Teodorina Secara, medic ortodont: „Problemele cu care se confruntă colegii ei de generație sunt în principal caria dentară cu complicațiile ei, apoi inflamarea țesuturilor de susținere, adică gingivitele, iar 75% dintre colegii ei de generație au cel puțin o carie și au inflamație a gingiei.”
Pe lângă igiena de bază, sunt și câteva alimente care ar trebui excluse din alimentația celui mic.
Teodorina Secara, medic ortodont: „Alimentele moi, lipicioase, dulciurile în general, caramelele și știți toate bomboanele gumate, toate alimentele acelea care rămân lipite pe dinți. Ele constituie suportul care ajută la proliferarea microbilor a celor care duc mai departe caria dentară și afecțiuni ale țesuturilor.”
Iar periajul dentar trebuie făcut și el ca la carte.
„Cu mișcări blânde în de sus în jos, îndepărtăm toate resturile alimentare. Ne mutăm și realizăm același lucru, apoi pornim pe aceste suprafețe care se întâlnesc cu limba și vom face același gen de mișcare, apoi amutăm periuța.”
Cifrele recente arată că la nivel european, copiii pierd în medie 34 de milioane de ore de la școală din cauza problemelor dentare.