7 rețete de pască pentru masa de Paște. Sunt delicioase și ușor de preparat
7 rețete de pască pentru masa de Paște. Pasca este desertul specific sărbătorii de Paște, așa că mai jos te învățăm cele mai bune rețete.
Creștinii au mai multe preparate tradiționale pe care le pregătesc pentru sărbătorile Pascale. Fiecare are o simbolistică aparte. De exemplu, pasca reprezintă mormântul sau scutecul Mântuitorului și este unul dintre preparatele care ar trebui să se regăsească pe masa de Paști a oricui. Noi v-am pregătit 7 rețete de pască pe care trebuie să le încerci neapărat!
400 g crema de branza
200 g zahar (ideal pudra, dar merge si cu zahar alb tos)
150 ml frisca lichida
200 g ciocolata neagra
3 oua
40 g amidon
1 lingurita extract de vanilie
Oua de ciocolata pentru decor – optional
Topim ciocolata pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde
Intr-un bol incapator amestecam branza cu zaharul cu ajutorul unui tel
Citeste si: Cozonac fără frământare: Cea mai simplă reţetă de Paşte. Este pur şi simplu delicios
Adaugam peste branza ouale, pe rand: adaugam un ou, amestecam, adaugam al doilea ou, amestecam, apoi adaugam al treilea ou si iar amestecam
Turnam ciocolata topita calda peste branza, in fir subtire, amestecand continuu
Dupa ce am incorporat ciocolata, turnam frisca lichida si amestecam
Adaugam esenta de vanilie, apoi
O decoram cu oua de ciocolata sau o lasam simpla.
200 g zahăr
200 g unt
25 g drojdie
coaja de lămâie şi portocală
1 kg brânză de vaci
2 linguri smântână
2 linguri făină
4 ouă
250 g zahăr
200 g stafide
2 pliculete zahăr vanilat
coajă de lămâie şi de portocală
1 praf sare
60 ml lapte
300 g făină
Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă adăugându-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură. Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântâna, zahă rul, coaja de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle. Toate acestea se amestecă cu mixerul iar la sfârşit se adaugă stafidele.
Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tava unsă cu unt. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două.
Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza.Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore, se pudrează cu zahăr şi se serveşte ornată cu frunzuliţe de mentă
Pentru aluat:
1 kg făină;
200 g unt;
8 gălbenușuri;
300 g zahăr;
coajă de lămâie;
1 cană cu lapte dulce;
1 lingură drojdie de bere;
Pentru umplutură:
1 kg smântană groasă;
3 gălbenușuri;
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
1 plic de vanilie;
coajă de lamâie;
100 g stafide;
300 g zahăr;
câteva fructe confiate; sare.
Se frământă aluatul, care se pune la dospit o oră, apoi se împarte în 2-3 părti egale și se întinde fiecare parte ca un sul. Cu aceasta se face coroana în jurul unei cratițe unse cu unt. Umplutura se realizează combinând zahărul, stafidele, coaja de lămiie, fructele confiate, vanilia și gălbenușurile frecate separat cu smântâna. În mijlocul vasului se pune o parte din umplutură ceva mai înaltă decât aluatul. Se dă vasul la cuptor și se coace ca orice cozonac.
Când aluatul este rumenit, pasca este coaptă. Se pune peste gura cratiței un platou, se răstoarna pasca, apoi, cu grija, se întoarce pe o farfurie. Truc: Pentru un aspect deosebit trebuie sa ungem aluatul la vedere, din cratiță cu gălbenuș de ou, bătut cu zahăr.
Rețetă de pască cu brânză fără aluat
Pentru aluat:
Pentru umplutură:
Pentru uns:
Pentru a prepara aluatul, amestecă în primul rând cele două gălbenușuri cu vanilia și coaja de portocală și lămâie (sau alte arome pe care îți dorești să le adaugi în compoziție). Pune un vârf de linguriță de sare și omogenizează totul, apoi lasă amestecul deoparte.
Citeste si: Reţetă tiramisu: Un desert special de Paşte 2022
Cerne într-un bol încăpător făina, iar în centrul său fă o gropiță. Amestecă drojdia cu o lingură de zahăr și șase linguri de lapte cald și toarnă rezultatul obținut peste făina din bol. Acoperă totul cu un strat fin de făină și lasă ingredientele să se odihnească timp de 10 minute.
Încălzește apoi cantitatea de lapte rămasă și amestec-o cu zahărul. Separat, topește untul împreună cu uleiul.
După ce drojdia a crescut, adaugă amestecul de gălbenușuri și arome, laptele cu zahăr și începe frământarea. Încorporează treptat amestecul de unt și ulei. La final, trebuie să rezulte un aluat fin, nu foarte moale, care nu ți se lipește de mâini. Dacă ai ajuns în acest punct, acoperă totul cu un prosop curat și lasă-l să crească timp de o oră.
În timp ce aluatul se lasă la crescut, te poți ocupa de umplutură. Lasă stafidele la hidratat în rom. Când consideri că sunt hidratate bine, scurge-le cu atenție.
Într-un recipient separat, amestecă brânza dulce, zahărul, vanilia, coaja de portocală și lămâie cu zahărul și amestecă-le bine. Când obții un amestec omogen, adaugă stafidele bine scurse. Dacă îți plac deserturile cu stafide din belșug, îți recomandăm să încerci și o împletitură cu umplutură de ricotta.
Când aluatul și-a dublat volumul, așază-l pe masa de lucru și împarte-l în două părți. Pe una dintre bucăți întinde-o pe fundul formei. Pe cealaltă o poți împleti în trei sau poți face un șnur, pe care îl așezi în formă pe margine.
Aluatul trebuie să stea încă o jumătate de oră în formă, la crescut.
Înainte de a pune pasca în cuptor, toarnă umplutura de brânză cu stafide. Unge cu atenție marginile cu un gălbenuș bătut și amestecat cu lapte. Decorează totul cu semințe de mac.
Lasă pasca cu aluat de cozonac la copt timp de 20 de minute, la o temperatură de 180°C. Micșorează apoi temperatura la 160°C și continuă procesul de coacere până când preparatul este complet gătit – aproximativ 20-25 de minute. Testează cu ajutorul unei scobitori dacă pasca este coaptă.
280 g faina
130 ml lapte
100 g unt
50 g stafide
50 g zahar
1 ou
1 lingurita drojdie uscata
esenta vanilie
esenta rom coaja unei lamai
un praf generos sare
2 linguri ulei
500 g branza de vaci
2 oua
10 linguri zahar
esenta vanilie
esenta rom
150 g smantana fermentata
150 g stafide
100 ml rom
100 g faina
1 ou
2 linguri lapte
1. Dizolva drojdia si zaharul in laptele usor caldut si lasa drojdia deoparte 10 minute sa se activeze.
2. In rastimp bate untul moale cu oul, apoi adauga drojdia crescuta.
3. Incorporeaza faina combinata cu sarea in ingredientele lichide si adauga stafidele spalate.
4. Framanta aluatul pentru 15 minute de mixer sau 20 de minute de mana, pana ce obtii un aluat fin si nelipicios.
5. Unge un bol cu ulei si lasa aluatul la crescut in el, acoperit cu folie de plastic, timp de cca 2 ore.
6. Pentru umplutura, lasa stafidele la inmuiat in rom cu 20-30 minute inainte de a prepara umplutura.
7. Combina apoi ingredientele pentru umplutura, cu un mixer, scurgand bine stafidele de rom.
8. Cand aluatul a crescut, imparte-l in 2 si intinde jumatate din aluat pe un blat bine infainat.
9. Asaza foaia de aluat intr-o forma de tort unsa bine cu unt si las-o la crescut.
10. Intinde restul de coca si formeaza „peretii” tavii de pasca, intinzand coca pe lung si taind excesul ce iese in afara tavii.
11. Dupa ce te-ai asigurat ca cele doua straturi de coca sunt lipite intre ele etans, toarna umplutura de branza in tava.
12. Din excesul de aluat taiat de pe marginea tavii, decoreaza pasca pe centru, fie in cruce, fie cu o impletitura. Unge pasca traditionala cu ou batut cu lapte inainte de a o da la cuptor.
13. Lasa pasca sa creasca minim 30 de minute la cald, apoi coace-o la 180 de grade pentru 50-55 minute, sau pana cand se rumeneste si se stabilizeaza in centru.
Citeste si: Pască cu aluat de cozonac și cu brânză
Brânză dulce de vaci 750 g
Smântână proaspătă 400 g
Ouă 7 buc
Zahăr 150g
Unt 200 g
Făină 60 g
Griș 40 g
Stafide 200 g
Pesmet 2 linguri
Esență de vanilie
Unt pentru tapetat tava
Zahăr pudră pentru decor
Într-un bol mai mare puneți 7 ouă cu 150 g de zahăr și esență de vanilie. Apoi, amestecați cu un tel câteva minute sau până se topește zahărul.
Adăugați 750 g de brânză dulce de vacă. Omogenizați compoziția cu o spatulă. Adăugați 200 g de unt la temperatura camerei și amestecați. Adăugați 400 g de smântână proaspătă.
Citeste si: Pască fără aluat cu smântână: Reţeta simplă pentru Paşte 2022
După care, amestecați bine cu spatula, adăugați 60 g de făină în 2-3 tranșe și omogenizați. Apoi puneți 40 g de griș în 2 tranșe. Amestecați până se omogenizează bine toată compoziția. Adăugați 200 g de stafide și amestecați. Lăsați deoparte 10 minute să se odihnească.
Mai apoi, amestecați din nou înainte de a pune în tavă. Luați o tavă de cuptor cu pereți detașabili (dimensiune 26 cm). Ungeți bine cu unt lateralul și fundul.
Citeste si: Ouă umplute: Rețete delicioase de Paşte 2022
Presărați 20 g de pesmet și întindeți uniform pe toată suprafața. Turnați în tavă compoziția pregătită anterior.
Bateți tava de masă pentru a se uniformiza la suprafață. La cuptor pentru 70 minute la 180 grade Celsius sau până se rumenește frumos.
Scoateți din cuptor și lăsați să se răcească complet. (minim 4 ore).