Creștinii au mai multe preparate tradiționale pe care le pregătesc pentru sărbătorile Pascale. Fiecare are o simbolistică aparte. De exemplu, pasca reprezintă mormântul sau scutecul Mântuitorului și este unul dintre preparatele care ar trebui să se regăsească pe masa de Paști a oricui. Noi v-am pregătit 7 rețete de pască pe care trebuie să le încerci neapărat!

Rețetă de pască cu ciocolată

Ingrediente (pentru o forma de 23 cm)

400 g crema de branza
200 g zahar (ideal pudra, dar merge si cu zahar alb tos)
150 ml frisca lichida
200 g ciocolata neagra
3 oua
40 g amidon
1 lingurita extract de vanilie

Oua de ciocolata pentru decor – optional

Mod de preparare

Topim ciocolata pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde
Intr-un bol incapator amestecam branza cu zaharul cu ajutorul unui tel

Citeste si: Cozonac fără frământare: Cea mai simplă reţetă de Paşte. Este pur şi simplu delicios

Adaugam peste branza ouale, pe rand: adaugam un ou, amestecam, adaugam al doilea ou, amestecam, apoi adaugam al treilea ou si iar amestecam
Turnam ciocolata topita calda peste branza, in fir subtire, amestecand continuu
Dupa ce am incorporat ciocolata, turnam frisca lichida si amestecam
Adaugam esenta de vanilie, apoi

amidonul pe care il incorporam bine
Turnam compozitia intr-un inel sau forma de 23 cm, tapetata pe fund cu hartie de copt
Coacem la cuptorul preincalzit la 160 de grade (ventilatie, caldura de sus si jos) pentru 40 de minute.
Scoatem pasca din cuptor si o lasam sa se raceasca in forma – vom vedea ca se desprinde de pe margini.

O decoram cu oua de ciocolata sau o lasam simpla.

Rețetă de pască cu brânză

Ingrediente

200 g zahăr

200 g unt

25 g drojdie

coaja de lămâie şi portocală

1 kg brânză de vaci

2 linguri smântână

2 linguri făină

4 ouă

250 g zahăr

200 g stafide

2 pliculete zahăr vanilat

coajă de lămâie şi de portocală

1 praf sare

60 ml lapte

300 g făină

Mod de preparare

Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă adăugându-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură. Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântâna, zahă rul, coaja de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle. Toate acestea se amestecă cu mixerul iar la sfârşit se adaugă stafidele.

Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tava unsă cu unt. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două.

Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza.

Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore, se pudrează cu zahăr şi se serveşte ornată cu frunzuliţe de mentă

Rețetă de pască cu smântână

Ingrediente

Pentru aluat:

1 kg făină;

200 g unt;

8 gălbenușuri;

300 g zahăr;

coajă de lămâie;

1 cană cu lapte dulce;

1 lingură drojdie de bere;

Pentru umplutură:

1 kg smântană groasă;

3 gălbenușuri;

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

1 plic de vanilie;

coajă de lamâie;

100 g stafide;

300 g zahăr;

câteva fructe confiate; sare.

Mod de preparare

Se frământă aluatul, care se pune la dospit o oră, apoi se împarte în 2-3 părti egale și se întinde fiecare parte ca un sul. Cu aceasta se face coroana în jurul unei cratițe unse cu unt. Umplutura se realizează combinând zahărul, stafidele, coaja de lămiie, fructele confiate, vanilia și gălbenușurile frecate separat cu smântâna. În mijlocul vasului se pune o parte din umplutură ceva mai înaltă decât aluatul. Se dă vasul la cuptor și se coace ca orice cozonac.

Când aluatul este rumenit, pasca este coaptă. Se pune peste gura cratiței un platou, se răstoarna pasca, apoi, cu grija, se întoarce pe o farfurie. Truc: Pentru un aspect deosebit trebuie sa ungem aluatul la vedere, din cratiță cu gălbenuș de ou, bătut cu zahăr.
Rețetă de pască cu brânză fără aluat

Rețetă de pască cu aluat de cozonac

Pentru aluat:

 

  • 500 g făină
  • 250 ml lapte
  • 125 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • 50 g unt
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 2 gălbenușuri
  • o linguriță de coajă rasă de portocală
  • o linguriță de coajă rasă de lămâie
  • un vârf de linguriță de sare
  • vanilie
  • Pentru umplutură:

  • 650 g brânză dulce de vaci
  • 130 g zahăr
  • 100 g stafide
  • 100 ml rom
  • 3 ouă
  • o linguriță coajă rasă de portocale
  • o linguriță coajă rasă de lămâie
  • vanilie

Pentru uns: 

 

  • 2 linguri de lapte
  • 1 gălbenuș
  • zahăr pudră
  • semințe de mac

Mod de preparare 

Pentru a prepara aluatul, amestecă în primul rând cele două gălbenușuri cu vanilia și coaja de portocală și lămâie (sau alte arome pe care îți dorești să le adaugi în compoziție). Pune un vârf de linguriță de sare și omogenizează totul, apoi lasă amestecul deoparte. 

Citeste si: Reţetă tiramisu: Un desert special de Paşte 2022

Cerne într-un bol încăpător făina, iar în centrul său fă o gropiță. Amestecă drojdia cu o lingură de zahăr și șase linguri de lapte cald și toarnă rezultatul obținut peste făina din bol. Acoperă totul cu un strat fin de făină și lasă ingredientele să se odihnească timp de 10 minute.

Încălzește apoi cantitatea de lapte rămasă și amestec-o cu zahărul. Separat, topește untul împreună cu uleiul.

După ce drojdia a crescut, adaugă amestecul de gălbenușuri și arome, laptele cu zahăr și începe frământarea. Încorporează treptat amestecul de unt și ulei. La final, trebuie să rezulte un aluat fin, nu foarte moale, care nu ți se lipește de mâini. Dacă ai ajuns în acest punct, acoperă totul cu un prosop curat și lasă-l să crească timp de o oră. 

Cum se prepară umplutura pentru pască cu aluat de cozonac

În timp ce aluatul se lasă la crescut, te poți ocupa de umplutură. Lasă stafidele la hidratat în rom. Când consideri că sunt hidratate bine, scurge-le cu atenție.  

Într-un recipient separat, amestecă brânza dulce, zahărul, vanilia, coaja de portocală și lămâie cu zahărul și amestecă-le bine. Când obții un amestec omogen, adaugă stafidele bine scurse. Dacă îți plac deserturile cu stafide din belșug, îți recomandăm să încerci și o împletitură cu umplutură de ricotta.

Când aluatul și-a dublat volumul, așază-l pe masa de lucru și împarte-l în două părți. Pe una dintre bucăți întinde-o pe fundul formei. Pe cealaltă o poți împleti în trei sau poți face un șnur, pe care îl așezi în formă pe margine. 

Aluatul trebuie să stea încă o jumătate de oră în formă, la crescut. 

Înainte de a pune pasca în cuptor, toarnă umplutura de brânză cu stafide. Unge cu atenție marginile cu un gălbenuș bătut și amestecat cu lapte. Decorează totul cu semințe de mac. 

Lasă pasca cu aluat de cozonac la copt timp de 20 de minute, la o temperatură de 180°C. Micșorează apoi temperatura la 160°C și continuă procesul de coacere până când preparatul este complet gătit – aproximativ 20-25 de minute. Testează cu ajutorul unei scobitori dacă pasca este coaptă.

 

 

 

Rețetă de pască cu ciocolată și smântână

Ingrediente

 

  • - blat de pandispan
  • 3 ouă mari
  • 50 grame de zahăr
  • 90 grame de făină
  • 2 linguri de ulei
  • un sfert de linguriță cu sare
  • o linguriță cu esență de vanilie
  • -pentru crema de smântână
  • 500 grame de smântână cu 20% grăsime
  • 100 grame de zahăr
  • 90 grame de făină albă de grâu
  • un vârf de cuțit cu sare
  • o linguriță cu esență de vanilie
  • 4 ouă mici
  • -pentru crema de ciocolată
  • 100 grame de smântână pentru frișcă
  • 100 grame de ciocolată

Mod de preparare pentru pască cu smântână și ciocolată

 

  • Aprindem cuptorul la 170 de grade și pregătim o tavă rotundă sau patrată cum am avut eu. Punem în ea hârtie de copt.
  • Începem prin a prepara crema de smântână, separând albușurile de gălbenușuri.
  • Batem bine albușurile cu un praf de sare până când acestea stau ferme. Adăugăm zahărul și continuăm să batem până când albușurile devin iar ferme. Cu alte cuvinte vom obține o bezea.
  • Lăsăm albușurile bătute deoparte și ne ocupăm de gălbenușuri pe care le batem ușor cu furculița, adăugăm jumătate din smântână și amestecăm, după care punem și restul de smântână, făina și esența de vanilie. Amestecăm bine.
  • Adăugăm jumătate din albușuri în compoziția de gălbenușuri și amestecăm cu mișcări ușoare, de jos în sus, până când acestea se încorporează după care adăugăm și restul de albușuri și amestecăm la fel.
  • Dăm deoparte și preparăm blatul de pandișpan începând prin a separa gălbenușurile de albușuri.
  • Batem albușurile cu un vârf de cuțit de sare, adăugăm vanilia și zahărul și continuam să batem până când se albesc și se întăresc, ca la bezea.
  • Separat amestecăm gălbenușurile cu uleiul, ca la maioneză, până se omogenizează.
  • Încorporăm compoziția de gălbenușuri în cea de albușuri și amestecăm totul bine.
  • Adăugăm treptat făina, cernută în prealabil, încorporând-o cu mișcări ușoare, de jos în sus până când obținem un aluat de consistența unei smântâni pe care îl turnăm în tava pregătită în prealabil.
  • Dăm tava la cuptor pentru 10 minute.
  • După 10 minute scoatem tava din cuptor și turnăm peste pandișpan compoziția de smântână.

 

 

Rețetă de pască cu brânză dulce și stafide

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

280 g faina

130 ml lapte

100 g unt

50 g stafide

50 g zahar

1 ou

1 lingurita drojdie uscata

esenta vanilie

esenta rom coaja unei lamai

un praf generos sare

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

2 linguri ulei

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA DE BRANZA

500 g branza de vaci

2 oua

10 linguri zahar

esenta vanilie

esenta rom

150 g smantana fermentata

150 g stafide

100 ml rom

100 g faina

INGREDIENTE PENTRU COPT

1 ou

2 linguri lapte

Mod de preparare

1. Dizolva drojdia si zaharul in laptele usor caldut si lasa drojdia deoparte 10 minute sa se activeze.
2. In rastimp bate untul moale cu oul, apoi adauga drojdia crescuta.
3. Incorporeaza faina combinata cu sarea in ingredientele lichide si adauga stafidele spalate.
4. Framanta aluatul pentru 15 minute de mixer sau 20 de minute de mana, pana ce obtii un aluat fin si nelipicios.
5. Unge un bol cu ulei si lasa aluatul la crescut in el, acoperit cu folie de plastic, timp de cca 2 ore.
6. Pentru umplutura, lasa stafidele la inmuiat in rom cu 20-30 minute inainte de a prepara umplutura.
7. Combina apoi ingredientele pentru umplutura, cu un mixer, scurgand bine stafidele de rom.
8. Cand aluatul a crescut, imparte-l in 2 si intinde jumatate din aluat pe un blat bine infainat.
9. Asaza foaia de aluat intr-o forma de tort unsa bine cu unt si las-o la crescut.
10. Intinde restul de coca si formeaza „peretii” tavii de pasca, intinzand coca pe lung si taind excesul ce iese in afara tavii.
11. Dupa ce te-ai asigurat ca cele doua straturi de coca sunt lipite intre ele etans, toarna umplutura de branza in tava.
12. Din excesul de aluat taiat de pe marginea tavii, decoreaza pasca pe centru, fie in cruce, fie cu o impletitura. Unge pasca traditionala cu ou batut cu lapte inainte de a o da la cuptor.
13. Lasa pasca sa creasca minim 30 de minute la cald, apoi coace-o la 180 de grade pentru 50-55 minute, sau pana cand se rumeneste si se stabilizeaza in centru.

Citeste si: Pască cu aluat de cozonac și cu brânză

Rețetă de pască cu brânza fără aluat

Ingrediente: 

Brânză dulce de vaci 750 g

Smântână proaspătă 400 g

Ouă 7 buc

Zahăr 150g

Unt 200 g

Făină 60 g

Griș 40 g

Stafide 200 g

Pesmet 2 linguri

Esență de vanilie

Unt pentru tapetat tava

Zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare:

Într-un bol mai mare puneți 7 ouă cu 150 g de zahăr și esență de vanilie. Apoi, amestecați cu un tel câteva minute sau până se topește zahărul.

Adăugați 750 g de brânză dulce de vacă. Omogenizați compoziția cu o spatulă. Adăugați 200 g de unt la temperatura camerei și amestecați. Adăugați 400 g de smântână proaspătă.  

Citeste si: Pască fără aluat cu smântână: Reţeta simplă pentru Paşte 2022

După care, amestecați bine cu spatula, adăugați 60 g de făină în 2-3 tranșe și omogenizați. Apoi puneți 40 g de griș în 2 tranșe. Amestecați până se omogenizează bine toată compoziția. Adăugați 200 g de stafide și amestecați. Lăsați deoparte 10 minute să se odihnească.   

Mai apoi, amestecați din nou înainte de a pune în tavă. Luați o tavă de cuptor cu pereți detașabili (dimensiune 26 cm). Ungeți bine cu unt lateralul și fundul. 

Citeste si: Ouă umplute: Rețete delicioase de Paşte 2022

Presărați 20 g de pesmet și întindeți uniform pe toată suprafața. Turnați în tavă compoziția pregătită anterior.
Bateți tava de masă pentru a se uniformiza la suprafață. La cuptor pentru 70 minute la 180 grade Celsius sau până se rumenește frumos.

Scoateți din cuptor și lăsați să se răcească complet. (minim 4 ore).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si