Close sidebar
Close sidebar

9 ani de la incendiul din clubul Colectiv. Ce s-a întâmplat cu dosarul și ce evenimente au loc pentru comemorarea victimelor

Miercuri, 30 octombrie, se împlinesc 9 ani de la tragedia din octombrie 2015 de la clubul Colectiv, în urma căreia au decedat 65 de persoane. Ce s-a întâmplat cu dosarul Colectiv și ce evenimente au loc pentru comemorarea victimelor?

Sorin Negru,

Se împlinesc 9 ani de la incendiul din clubul Colectiv

[Sursa foto: Profimedia ]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Se împlinesc 9 ani de la incendiul din clubul Colectiv

Miercuri, 30 octombrie, se împlinesc 9 ani de la incendiul cumplit din clubul Colectiv, soldat cu 65 de morți. După aproape un deceniu de la evenimentul care a dus la căderea Guvernului și a impus sloganul "Corupția ucide", România nu are niciun spital pentru tratarea marilor arși.

Citește și: VIDEO Referendumul lui Nicușor Dan, aprobat. Întrebările la care vor răspunde bucureștenii pe 24 noiembrie, în primul tur al alegerilor prezidențiale

A fost principala promisiune a politicienilor: exista chiar un proiect privind construirea a patru astfel de centre: două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș.

Ulterior, autoritățile au vorbit despre construirea a 3 spitale pentru marii arși – la Timișoara (centru pentru adulți), Târgu Mureș (centru pentru adulți) și București (centru pentru copii).

Care au fost sentințele în dosarul Colectiv

După șase ani de la tragedia care a dus la căderea Guvernului Ponta, Curtea de Apel Bucureşti a decis, în iunie 2021, să formeze două dosare Colectiv, urmând ca fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionarii din primărie şi cei doi pompieri să fie judecaţi separat de patronii clubului Colectiv.

Un an mai târziu, pe 12 mai, primarul Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu, pedeapsă scăzută la jumătate faţă de condamnarea de 8 ani şi 6 luni de închisoare cât luase la Tribunalul Bucureşti.

Pe lângă scăderea la jumătate a pedepsei, Piedone a fost scos şi de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune de zeci de milioane de euro către victimele incendiului.

Piedone a fost găsit vinovat că a semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare a clubului Colectiv într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

În iunie 2023, Cristian Popescu-Piedone a fost pus în libertate de instanța supremă, care l-a achitat pe fostul primar al sectorului 4. Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis lui Piedone un recurs în casație, o cale extraordinară de atac.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Astfel, fostul primar, condamnat pentru abuz în serviciu în dosarul Colectiv, a fost achitat pe motiv că fapta nu există.

Se împlinesc 9 ani de la incendiul din clubul Colectiv

[Sursa foto: Profimedia]

Cine plătește daunele către victimele Colectiv?

Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov vor plăti în solidar cu patronii clubului Colectiv şi doi pirotehnişti daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015, a decis Curtea de Apel Bucureşti tot în 2022.

De asemenea, patronii clubului Colectiv- Paul Gancea, Costin Mincu şi Alin George Anastasescu- au fost condamnaţi definitiv la pedepse între 6 şi 11 ani şi 8 luni de închisoare, iar doi pirotehnişti- Marian Moise şi Viorel Zaharia (fiecare 6 ani şi 10 luni).

În general, suma medie stabilită de instanţă pe care trebuie să o primească fiecare parte civilă este de 150.000- 250.000 de euro, dar sunt părţi civile care vor încasa 500.000 euro.

Cele mai mari sume stabilite ca daune morale şi materiale se ridică la 1,5 milioane euro şi 4,6 milioane lei.

Se împlinesc 9 ani de la incendiul din clubul Colectiv

[Sursa foto: Profimedia]

Ce evenimente au loc pentru comemorarea victimelor

În fața clubului Colectiv de la fosta fabrică Pionierul au fost aduse fotografiile celor 65 de victime ale tragediei de la Colectiv.

"Am pus tablourile și vor sta acolo până Joi seara! Mergeți, aprindeți o lumânare și zăboviți câteva momente în fața lor! Nu trebuie să uităm!", spun organizatorii comemorării.

Victimele tragediei petrecute în urmă cu nouă ani la Colectiv vor fi comemorate miercuri la amiază în fața fostului club.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

O slujbă de pomenire va fi oficiată de Pr. Anghel Chirilă, secretarul Protopopiatului Sector 4, alături de mai mulți clerici din aceeași protoierie, informează Sectorul Cimitire, Monumente şi Servicii Funerare al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Evenimentul va avea loc la ora 12:00.

Cum a izbucnit incendiul de la Colectiv?

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”.

La ora 22.32, în timpul concertului, a izbucnit un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul s-a extins în câteva secunde.

În acea noapte fatidică, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti.

În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale, iar bilanţul actual al tragediei este de 65 de morţi.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI