Ceaiurile medicinale sunt obținute din fructele, frunzele sau rădăcinile unor plante cu efect benefic în cazul unor boli. Ceaiurile pot conține doar o anumită plantă (cum este ceaiul de mentă sau ceaiul de păpădie), sau o combinație de mai multe plante care au un efect similar (cum este, spre exemplu, ceaiul antistres sau ceaiul laxativ).

Aceste tratamente naturiste, care nu au efecte secundare nedorite atunci când sunt administrate conform prescripției, au fost folosite de sute de ani în întreaga lume, iar recent unele studii au arătat că ele pot într-adevăr să amelioreze anumite simptome.

Iată mai jos câteva dintre cele mai eficiente ceaiuri din plante.

Ceaiul de mușețel

Acest ceai este cunoscut în special pentru efectul său de calmare, fiind recomandat în cazuri de insomnie, depresie sau anxietate. Puțini știu însă că are și efect antiinflamator și de protecție a ficatului, fiind util și pentru scăderea glicemiei sau ameliorarea sindromului premenstrual.

Ceaiul de ghimbir

Este folosit mai ales ca remediu în caz de greață și are rol de stimulare a sistemului imunitar, deoarece conține mulți antioxidanți. În plus, este foarte aromat și chiar puțin condimentat. Ceaiul de ghimbir este recomandat femeilor însărcinate care suferă de grețuri matinale, sau în cazul răului de mișcare ori pentru a ameliora stările de rău produse de tratamentele pentru cancer. Studiile au demonstrat și un efect benefic în reducerea durerilor menstruale.

Ceaiul de echinaceea

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturiste pentru lupta cu răcelile de sezon.

Stimulează sistemul imunitar, astfel încât organismul va lupta mai eficient cu infecțiile, iar timpul de vindecare în cazul îmbolnăvirii va fi mai redus.

Ceaiul de salvie

Acesta este un remediu pentru îmbunătățirea funcțiilor cognitive, mai ales la persoanele mai în vârstă. De asemenea, îmbunătățește memoria și starea de spirit. Cei care îl utilizează regulat au observat inclusiv efecte benefice la nivelul tranzitului intestinal și la nivel cardiovascular.

Ceaiul de măceșe

Foarte bogat în vitamine și antioxidanți, mai ales în vitamina C, ceaiul de măceșe este recomandat pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Se folosește și pentru ameliorarea durerilor provocate de artrită, sau în curele de slăbit, când trebuie consumat timp de mai multe săptămâni. Un alt efect benefic este cel de protecție împotriva îmbătrânirii pielii, stimulând hidratarea și elasticitatea epidermei.

Ceaiul de passiflora

Preparat din frunzele și florile de passiflora, acest ceai este folosit în caz de insomnie sau anxietate. Pentru îmbunătățirea somnului trebuie să consumi ceaiul cel puțin o săptămână.

Ceaiul de valeriană

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Acest ceai este recomandat pentru efectele sale sedative, dar și pentru reducerea tensiunii arteriale sau a stresului. Valeriana se poate regăsi în ceaiuri care conțin combinații de plante medicinale, alături de passiflora și mușețel, pentru tratarea stresului, anxietății sau insomniei.

Ceaiul de păpădie

Păpădia este o plantă cu un puternic efect diuretic, fiind recomandată în curele de detoxifiere a organismului. Reduce tensiunea arterială, elimină toxinele din organism și îmbunătățește vederea

Ceaiul de turmeric

Această plantă are un puternic efect antioxidant, de aceea este folosită pentru a preveni cancerul și pentru a reduce durerile și inflamațiile din organism. Totodată, stimulează digestia.

Găsești numeroase produse naturiste aici, așa că le poți testa chiar tu efectele, în funcție de nevoile tale. Din punct de vedere nutrițional, ele conțin multe minerale, vitamine și antioxidanți. Reține însă că nu trebuie consumate în exces sau la întâmplare, ci doar la recomandarea unui specialist.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si