Imaginile facute publice din timpul protestelor din 10 august au aratat o serie de actiuni abuzive ale jandarmilor, care contrazice propriul „Ghid de Interventie”, o carte care ar trebui sa fie un fel de Biblie a jandarmului. Aici sunt descrise toate tipurile de interventie, in functie de gradul de pericol pe care il reprezinta adversarul din teren.
Astfel, la capitolul „imobilizarea persoanelor prin folosirea fortei” se arata:
- Inainte de luarea acestei masuri (imobilizarea), persoana va fi somata sa inceteze actiunea agresiva si sa se supuna solicitarii jandarmului, recurgandu-se la imobilizare numai daca individul nu s-a conformat
- Daca pericolul la care este supus jandarmul creste, acesta poate adopta masuri corespunzatoare pentru reducerea sau tinerea sub control a situatiei astfel: utilizeaza forta in asa fel incat sa nu puna in pericol viata atacatorului (lovituri cu corpul); foloseste forta extrema (a armamentului de foc si a altor mijloace care pot afecta sau pune in pericol viata agresorului) cand
exista indicii ca pericolul a devenit sau este pe punctul de a deveni iminent, imediat, direct si material pentru viata sau integritatea corproala a jandarmului sau a altor persoane.
La capitolul „Folosirea fortei fizice de catre jandarmi” se arata: - Forta fizica se va folosi dupa avertizarea celor care se manifesta violent, sa inceteze actiunea agresiva si sa se supuna avertizarii indreptatite a jandarmilor, exprimata prin formula: „Incetati, Jandarmeria!”.
Nu este necesara folosirea avertizarii in cazul in care jandarmii sunt atacati sau inetgritatea corprorala a unei persoane este pusa in pericol.
- Folosirea fortei fizice, in interventia profesionala, se face de o maniera graduala si cuprinde urmatoarele faze: atitudinile de protectie, loviturile de protectie de nivel 1, loviturile de protectie de nivel 2, tehnicile articulare si de control si apararea contra armelor albe.
- Bastonul de cauciuc trebuie folosit in
limita necesitatii. Aplicarea de lovituri va inceta imediat ce agresorul a renuntat la actiunea sa si s-a conformat dispozitiilor date de jandarm.
- Cand efecturl scontat se produce prin folosirea bastonului se inceteaza imediat aplicarea loviturilor!
- Regula: in cazul producerii unor vatamari corporale adversarului i se acorda imediat primul-ajutor si se raporteaza ierarhic, de urgenta, evenimentul!
- Folosirea pulverizatorului lacrimogen este conditionata de loc si viteza vantului. Distanta eficienta de folosire este de maximum 3 metri, dar nu mai putin de 1,5 – 2 metri.
- Atentie! Nu se pulverizeaza substanta direct in fata adversarului.