9 lucruri pe care nu trebuie să le faci de Sfânta Parascheva
Există câteva lucruri pe care nu ar trebui să le faci pe data de 14 octombrie când Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva.
Sfânta Parascheva, cunoscută, popular, și drept Sfânta Vineri. Aceasta reprezintă a doua mare sărbătoare de cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii octombrie 2020.
Așadar:
Nu trebuie să mai faci treburi în gospodărie;
Tradiția populară le interzice femeilor cusutul, mâncarea sau orice alte treburi în gospodărie; se spune că dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.
Se spune că printre bucătele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveți și pepene roșu- spune o veche superstiție;
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Și femeile însărcinate au anumite reguli de Sfânta Parascheva, acestea trebuie să împartă mâncarea cu copiii săraci. În popor se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mămica, este recomandat să împarți din bucățile tale cu copiii sărmani. Atfel, Sfânta Parascheva te va ocroti pruncul la naștere, iar aducerea pe lume a bebelușului va fi ușoară și fără dureri.
Cei care vin să se închine la moaștele Sfintei parascheva de la Iași trebuie să poarte o broderie specială;
În aceeași zi, de Sfânta Parascheva se fac previziuni și despre vreme. De Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme, ținând cont și de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarnă va fi una grea, lungă și friguroasă. Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă.
Preoții spun că moaștele Sfintei sunt îmbrăcate după unele ritualuri bisericești, la care au voie să participe doar preoți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Foarte puțini creștini știu că aceasta poartă și un blestem, care datează încă din anul 1641.O altă superstiție străveche spune că, printre bucățele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveți și pepene roșu.
Sub veșmintele în care Sfânta Parascheva este îmbrăcată în fiecare an, moaștele acesteia mai poartă o ținută care nu se da jos niciodată. Ținuta are și un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu dar și al Mitropolitului Varlaam: “blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.”