În religia creștin-ortodoxă, sărbătoarea de Mucenici  are o simbolistică aparte și se sărbătorește pe data de 9 martie, imediat cum se încheie Babele de Martie.

Sfinții 40 de Mucenici-scurtă istorie

9 martie 2022: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox?

9 martie 2022: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox?

Sfinții 40 de  mucenici   reprezintă o tradiție care vine de pe vremea împăratului Licinius, care a domnit pe perioada 308-324. Acesta era foarte sever când venea vorba de credința în Isus Hristos, pe scurt, nu o suporta. 

Cei 40 de mucenici erau soldați creștini, care făceau parte din Legiunea a XII-a formată în Armenia. Originea lor era romană, amestecată cu armeni și greci. După ce au refuzat să se închine la idoli de pe vremea Romei antici, au mărturisit credința în Hristos, lucru care l-a nemulțumit pe guvernator.

Citeste si: Când se fac Mucenicii în 2022? Reţete tradiţionale

După acest fapt, a fost dat un ordin prin care mucenicii au fost întemnițați, dar și supuși la chinuri groaznice. Aceștia au fost condamnați la moarte în cele din urmă, prin înghețarea în lacul Sevastiei.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Așadar pe data de 9 martie, în calendarul ortodox, se prăznuiesc Sfinții 40 de Mucenicii. Cele 44 de pahare cu vin, reprezintă sângele vărsat de către aceștia în perioada respectiv.

Cine sunt cei 40 de Sfinți Mucenici

Cei patruzeci de Sfinți Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Tradiții și obiceiuri de 9 Martie

Ziua de 9 martie este cunoscută drept Ziua de măcinici și marchează începutul Anului Agrar, sărbătorit la hotarul dintre iarnă și vară, dintre zilele friguroase ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor.

Este demn de menționat că diferite tradiții și obiceiuri legate de noroc sunt legate de această zi. De asemenea, în anumite zone din România, 9 martie este și o zi a morților, când se împart nu numai măcinici, ci și fasole sleită, nuci, poame, alune.

9 martie 2022: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox?

9 martie 2022: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox?

Un alt exemplu demn de menționat este o tradiție din satele bucovinene, când se făceau praznice și se împărțea câte un colăcel, lumină aprinsă și un pahar cu băutură.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Tradiția populară arată și că în această zi bărbații trebuie să consume 40 sau 44 de pahare de vin.

/www/cdn.knd.ro/media/521/2863/1676/20205922/1/9-m-copie.tiffTot astăzi, trebuie aprinse focurile de Măcinici în curţi şi grădini, în faţa caselor şi pe câmp.

Trebuie menționat și că femeile din Muntenia stropesc obiectele din gospodărie cu agheasmă cu ajutorul unui pămătuf de busuioc. Tradiția populară arată că acest obicei garantează că gospodarii vor avea hrană până la recolta următoare. În cazul bărbaților, aceștia trebuie să mănânce seminţe, spun obiceiurile populare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si