In articol:
- Condimente
- Filtre de apa
- Saltea
- Perne
- Bureti de vase
- Ferestre
- Detectoare de gaze sau fum si stingatoare de incendiu
- Peria de toaleta
- Tigai non-stick
Condimente
In afara de faptul ca ajung adesea sa fie o gramada prafuita si lipiciosa de recipiente in dulapul tau, ierburile si mirodeniile uscate nu-ti vor face rau, doar ca nu vor mai aduce aroma in mancarea ta. Asa ca nu exista ingrijorari de sanatate, doar ca le scade efectul. Ca reguli de baza, iata durata de utilizare recomandata pentru diferite astfel de ingrediente:
plante cu frunze- 1-3 ani
Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro
amestecuri imbuteliate de condimente- 1-2 ani
De asemenea, culoarea estompata si pierderea mirosului specific sunt alte doua modalitati de a identifica ierburile aromate sau condimentele invechite.
Filtre de apa
Filtrul unui sistem de filtrare pentru intregul debit de apa folosit intr-o casa trebuie inlocuit la fiecare sase luni, maxim un an, in cazul unei utilizari scazute. Filtrele expirate pot sa supra-incarce utilizarea sistemului de filtrare a apei, crescand necesitatea reparatiilor sau inlocuirilor viitoare.
Saltea
Specialistii recomanda o saltea noua la fiecare opt-zece ani. Desi este o achizitie majora, folosirea unei saltele uzate cauzeaza rigiditatea spatelui printr-un nivel de confort precar. De asemenea, calitatea somnului este diminuata, o constanta nevoie de ajustare a pozitiei fiind o tulburare a odihnei. Un somn sanatos este esential pentru o stare generala buna, astfel incat salteaua este un obiect ce nu trebuie trecut cu vederea.
Perne
Ca si salteaua, pernele se uzeaza in timp din cauza utilizarii constante si isi pierd abilitatea de sustinere confortabila a gatului si capului. In plus, greutatea acumulata este semn de prezenta a acarienilor si a celulelor de piele moarta. Schimba pernele la fiecare doi ani, pentru a evita diferite probleme dermatologice ce pot aparea din cauza contactului cu o perna folosita prea mult timp.
Bureti de vase
Pentru a te asigura ca buretii tai de vase nu devin un camin primitor pentru murdaria microscopica, formata din bacterii acumulate, schimba-i in fiecare luna sau imediat ce prind miros. Dupa fiecare utilizare, ar trebui sa-i cureti sub un jet de apa fierbinte, pentru a ucide germenii.
Ferestre
Ferestrele asigura o durabilitate medie de aproximativ 25 de ani. Desi pe unele tamplarii pot sa apara semne vizibile de uzura, problemele devin serioase la crapaturi majore, rame sau siglii rupte, care pot diminua calitatea protectiei termice si fonice oferite. Atunci cand esti nevoit sa schimbi ferestrele casei tale, ai la dispozitie multiple oferte la tamplarie aluminiu, o optiune din ce in ce mai competitiva datorita beneficiilor aduse. Acest tip de tamplarie are avantaje numeroase: izolare fonica si termica ridicata, nivele de durabilitate si rezistenta extinse, posibilitate de reciclabilitate crescuta. Aluminiul este un material abundent, ce presupune costuri mai mici de productie si care ofera o gama larga de optiuni de design.
Detectoare de gaze sau fum si stingatoare de incendiu
Detectoarele isi pierd sensibilitatea de-a lungul timpului, asa ca ar trebui inlocuite la fiecare 10 ani. Specialistii recomanda verificarea manometrului in mod regulat pentru descoperirea din timp a unor posibile probleme de functionare. In cazul extinctoarelor reincarcabile, ar trebui intretinute la fiecare sase ani, iar cele clasice au o durata de utilizare de 12 ani.
Peria de toaleta
Peria de toaleta e menita sa mentina vasul toaletei curat. Plasticul din care sunt confectionate aceste obiecte este un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, astfel ca e recomadat sa schimbi peria de toaleta la fiecare sase luni.
Tigai non-stick
Atunci cand observi crapaturi in stratul superior al tigaii tale (achizitionata pentru promisiunea ca nu lasa mancarea sa se lipeasca), e momentul sa o schimbi cu una noua. Continuarea prepararii alimentelor intr-o tigaie uzata poate elibera toxine nocive ce ajung in sistemul digestiv. Pentru un nivel de utilizare moderat, se recomanda inlocuirea tigailor la fiecare 3-5 ani.
Desigur, o curatare si intretinere regulata a obiectelor din casa ta este o regula buna de urmat, insa nu intotdeauna vei putea preveni necesitatea inlocuirii acestora. Iar uneori, asta nici nu ar fi recomandat, datorita aparitiei pericolelor pentru sanatate. Investeste in produse de calitate, pentru a te asigura de o utilizare optima si in siguranta. Renuntarea la plastic nu este o alternativa mai buna doar pentru sanatatea ta, ci si pentru cea a planetei. Iar acum gandeste-te care din aceste noua obiecte din casa ta au trecut de termenul limita si actioneaza!