In articol:
Premierul României Marcel Ciolacu, a convocat, în data de 02.08.2023, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, pentru a aproba prelungirea misiunii modulului de intervenție specializat din România, care să ajute la stingerea incendiilor de pădure din Republica Elenă.
90 de pompieri care au luptat cu incendiile din Grecia revin astăzi în România
Cei 90 de pompieri care au plecat astăzi îi vor înlocui pe colegii aflați în Grecia. Aceștia din urmă se vor întoarce astăzi în țară, pe cale aeriană, cu aceleași aeronave ale Ministerului Apărării Naționale.
Tehnica de intervenție încadrată de noul modul va fi cea dislocată deja pe teritoriul elen și constă în 7 autospeciale de stingere incendii de pădure, 4 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000
Hotărârea a fost aprobată de CNSU având în vedere monitorizarea atentă a situației generate de incendiile de vegetație din Republica Elenă și solicitarea de asistență internațională a autorităților din Grecia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, precum și cu informarea prealabilă a președintelui României, Klaus Iohannis.
Misiunea externă de sprijin se realizează prin Mecanismul European de Protecție Civilă al Uniunii Europene, sens în care Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională.
În Grecia, specialiștii din cadrul IGSU acționează ca răspuns la solicitarea de sprijin transmisă de către autoritățile elene prin portalul informațional dedicat CECIS (Common Emergency Communication and Information System) al Mecanismului de protecţie civilă al UE.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Răspunsul la dezastrele naturale și provocate de om la nivelul UE, este coordonat de mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Acesta include o capacitate europeană de răspuns în cazul unei urgențe, pe baza alocării în mod voluntar în comun a resurselor alocate în prealabile de statele membre în vederea desfășurării în interiorul sau în afara UE.