A căzut de 3 ori cu avionul, dar a murit într-un mod surprinzător
Zi de doliu pentru Armata Romaniei: s-a stins din viață generalul-locotenent Ion Dobran, veteran aviator, erou al celui de-al Doilea Război Mondial. Ultimul pilot de vânătoare român supraviețuitor din război a fost doborât de trei ori, dar a murit la vârsta de 102 ani. Anunţul a fost făcut de Fundaţia „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu“.
Author: Razvan Ilie sâmbătă 25 septembrie 2021 , 15:27
UPDATE. Două avioane de luptă F16 au survolat duminică la prânz cimitirul Bellu, în semn de omagiu acordat pilotului Ion Dobran, veteran al aviației militare în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Generalul Ion Dobran are în palmares 13 avioane inamice distruse, 340 de misiuni la inamic si 74 de lupte aeriene. El a fost doborât de trei ori și de fiecare dată s-a întors la luptă.
In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Dobran a fost pilot pe Messerschmitt Me 109G in Escadrila 48 din Grupul 9 Vanatoare.
„Veteran aviator, erou al celui de-al Doilea Război Mondial, general–locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii. Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat întreaga viaţă după principii ferme şi idealuri înalte”, transmite MApN.
Ion Dobran s-a confruntat singur cu 11 avioane inamice ale rusilor chiar in prima sa zi de lupta.
Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.
Activitatea pe front a însumat 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.
„În data de 5 februarie 2019, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat CEREMONIA PRILEJUITĂ DE ÎMPLINIREA A 100 DE ANI. Cu acest prilej, domnului general i s-au conferit, de către reprezentantul Administrației Prezidențiale, cele două decrete semnate de președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis: Decretul de înaintare în gradul de general locotenent și Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad
de Cavaler cu însemn pentru militari”, potrivit MApN.
Mărturia aviatorului Ion Dobran: "Nu am tras în ei"
„Eram pe front din 14 august 1943, ca pilot de vanatoare, si a doua zi era Sfanta Maria, care era ziua mamei. In ziua aia, alaturi de unul dintre colegi, am avut si prima lupta aeriana. Era sublocotenentul Colea Naghirneac, care avusese mai multa experienta, prinsese Stalingradul, si am intalnit vreo 11 avioane inamice.
Am angajat lupta cu ei. In lupta aeriana, care se desfasura in inaltime si orizontal l-am pierdut pe Colea, si am ramas singur. Avand un avion mai bun, eram gata-gata sa am si prima victorie, insa tragand prea de departe, n-am reusit sa dobor”, a relatat Dobran.
„Ati avut retineri, s-a intamplat vreodata sa nu trageti?”, a fost intrebat generalul. Raspunsul sau este remarcabil.
„Da, am avut retineri, in cazul in celui care, lovit fiind, a cazut cu parasuta. Era o ticalosenie ca, inarmat si cu mare putere de foc, sa incerci sa dobori unul care abia isi salva viata.
Alta retinere am avut, vazand jos intr-o vale trupe sovietice. Amarati, plini de noroi, tarand un tun si niste mitraliere cu ei, ingroziti de avionul care trecea pe deasupra lor. Sigur ca as fi putut sa trag si sa omor o serie intreaga de infanteristi, dar ceva m-a retinut. Era o situatie asa de grea si asa de tragica pentru ei incat la un moment dat am zis ca poate tradez o cauza, dar nu tradez omenia. Si atunci nu am tras in ei”, a raspuns fostul pilot, potrivit Aktual24.