In cazul acestui sindrom rar, picioarele bebelusilor sunt unite, luand forma unei cozi de sirena, de unde si denumirea de sirenomelie.
Aceasta nu era singura problema cu care se confrunta bebelusul din pantecele chinezoicei. Fetusul nu avea vezica urinara, iar ficatul era atrofiat.

Medicii i-au spus tinerei ca, daca se va naste, copilul nu va supravietui mai mult de cateva ore din cauza problemelor de sanatate.

Sindromul sirena sau sirenomelia este o afectiune extrem de rara, care apare o data la 70.000 de nasteri. Majoritatea copiilor nascuti cu aceasta malformatie nu traiesc foarte mult timp de la nastere, chiar daca se intervine chirurgical. De asemenea, multi dintre fetusii care prezinta sindromul sirena se nasc deja morti. Medicii au descoperit ca aceasta afectiune ciudata apare in cazul sarcinilor cu gemeni identici, insa nu se stiu cauzele exacte care duc la aceasta malformatie bizara.

Cel mai cunoscut caz de Sirenomelie este cel al americancei, poreclita "Fetita Sirena", care a murit la varsta de 10 ani.


Shiloh Pepin a fost una dintre putinele persoane care s-au nascut cu sindromul sirena si au reusit sa supravietuiasca mai mult timp. Chiar daca medicii nu i-au dat prea multe sanse la viata, spunand ca va mai trai maxim cateva ore sau zile, micuta s-a incapatanat sa traiasca pana la varsta de 10 ani. Shiloh a fost singurul copil care a trait atat de mult cu aceasta afectiune atat de bizara.

Shiloh s-a nascut cu picioarele lipite, nu avea colon, anus si nici vagin. Ii lipseau, de asemenea, mai multe vase de sange ale picioarelor si ii functiona doar o bucata din rinichi.

Incapatanarea cu care si-a dorit sa traiasca Shiloh i-a uimit pe toti medicii din lume. In ciuda numeroaselor transplanturi prin care a trecut, micuta era o fire mereu vesela si dornica de viata. Imediat dupa nastere, Shiloh a trecut prin prima sa mare problema. Rinichiul sau a cedat in intregime si a fost nevoita sa poarte pungi pentru colectarea mictiunilor, deoarece sistemul sau digestiv nu functiona normal.

In anul 2007, Shiloh a fost supusa unui nou transplant de rinichi, iar dorinta de viata a lui Shiloh a invins si de aceasta data.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Cu toate aceste eforturi, micuta sirena a murit la varsta de 10 ani, in 2009, din cauza unei pneumonii acute.

Legenda sirenelor a aparut prima data in folclorul asirian. Zeita Atargatis s-a transformat intr-o sirena, de suparare ca si-a ucis din greseala iubitul. Acest mit este intalnit si la alte popoare, inclusiv la grecii antici, unde sirenele sunt descrise ca niste femei frumoase, seducatoare, dar rele, care vor sa ucida marinarii.
Singura poveste in care sirena este un personaj pozitiv este cea scrisa de Hans Christian Andersen, care a fost transformata apoi intr-o serie de desene animate realizate de Disney. Este posibil ca toate aceste legende sa fi pornit de la un fapt real, mai exact o anomalie congenitala care se intalneste si acum.

Sirenomelia, sau „sindromul sirenei” este o boala mortala. Copilul se naste cu picioarele unite intr-unul singur si intoarse. De obicei, micutii nu traiesc mai mult de cateva zile.

Cauzele sindromului sirena

Sindromul sirenei este in general fatal, iar in 99% din cazuri fetusii nu supravietuiesc mai mult de doua zile, din cauza malformatiilor organelor interne. Oamenii de stiinta inca nu au gasit o cauza exacta a aparitiei sindromului sirena, insa au gasit unele ipoteze pe care incearca sa le si demonstreze.

Cercetatorii au descoperit ca sindromul sirena este cauzat de formarea anormala a vaselor de sange din cordonul ombilical. In general, fetusii normali au doua artere ombilicale si o vena ombilicala, in timp ce fetusul sirena are doar unul. De asemenea, in cazul in care si fetusul sirena prezinta ambele artere, una dintre ele este de obicei blocata.

Astfel, cu doar o artera ombilicala, fetusul nu primeste cantitatea de sange de care are nevoie si creste anormal, deoarece aceasta vena are rolul de a hrani si dezvolta partea inferioara a corpului fetusului.

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Doi adolescenți au abandonat pe trotuar un manechin care părea un cadavru plin de sânge, în Buzău, ca să facă postări cu el pe internet- antena3.ro

Asadar, din cauza acestei malnutritii, membrele inferioare ale fetusului nu se dezvolta normal si raman lipite intre ele.

Medicul Lindsey Fitzharris, de la Universitatea Oxford, spune ca anomalia apare in timpul sarcinii, cand fatul nu este alimentat normal cu sange si astfel isi formeaza o singura artera in loc de doua, care „fura” din rezerva de sange care alimenteaza partea inferioara a corpului.

Boala este rara, afecteaza un copil din 100.000 si este mai des intalnita la gemenii identici.
In jumatate de cazuri copiii se nasc morti, iar restul mor de obicei dupa cateva zile.

Desi cunoscuta de acum 100 de ani, boala este rareori descrisa in cartile de medicina.
Exista cateva exemplare de fetusi care au fost conservati in borcane cu formol si acum sunt expusi in diferite muzee. Cea mai mare colectie de acest fel se afla in Muzeul Vrolik din Amsterdam.


Sindromul sirena poate sa apara in timpul unei sarcini, daca viitoarea mama nu se ingrijeste si hraneste corect sau daca este purtatoare a unei anomalii genetice. De asemenea, si tatal poate duce la aceasta boala a fatului daca prezinta o gena cu anomalii.

Sursa: descopera.ro; sanatateacasa.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si